Joi, pe data de 22 februarie 2024, conform Calendarului ortodox, sărbătorim Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia.

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Atanasie, Sfintei Antusa, Sfântului Telesfor (episcopul Romei), Sfântului Mucenic Sinetos, Sfinților Cuvioși Talasie și Limneu, Sfântului Cuvios Varadat și Sfântului Vlasiu (episcopul Romei).

Pe 22 februarie 2024 sărbătorim Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia

Pe vremea împăraților romani păgâni, creștinii erau adeseori persecutați pentru credința lor în Iisus Hristos. Cei mai mulți credincioși de la acel timp au fost lăsați să moară, nefiind apoi îngropați; animalele sălbatice s-au hrănit din ei.

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Cei mai norocoși dintre ei erau înmormântați la loc de cinste, prin case sau grădini. Prin diverse zone ale Evgheniei, mai multe moaște de mucenici au stat acolo timp îndelungat, fără să știe nimeni de ele, până în secolul 5, atunci când a venit vremea arhiepiscopului Toma al Constantinopolului.

Printre moaștele găsite pe atunci se regăseau și cele ale lui Andronic și ale Iuniei, sfinții pomeniți de Sf. Apostol Pavel. I-a invitat pe creștini către a-i îmbrățișa pe cei doi, fiind din același neam cu el și trecând prin aceleași greutăți ca el.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Conform crestinortodox.ro, moaștele au fost descoperite prin arătare dumnezeiască. Restul mucenicilor ale căror moaște au fost găsite sunt cunoscute doar de Divinitate, însă Împăratul bizantin Andronic al II-lea a construit o biserică peste moaștele Sfântului Apostol Andronic.

aflarea moastelor sfintilor mucenici din evghenia

Joi, pe 22 februarie 2024 sărbătorim Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciunea pe care este bine să o rostești joi, pe 22 februarie 2024

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Izbăveşte-mă, Fecioară Maică, de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; şi cu liniştea ta potoleşte valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”

biserica

Creștinii rostesc rugăciuni puternice la sărbătoarea Aflării moaștelor sfinților mucenici din Evghenia.

[Sursa foto: reintregirea.ro]

Ce înseamnă „zi aliturgică”?

În zilele aliturgice nu se oficiază slujba sfintei Liturghii.

Există mai multe zile în întreg anul în care nu se celebrează Sfânta Liturghie, acestea fiind: zilele aliturgice, neliturgice și nonliturgice.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

În zilele aliturgice se postește mai aspru. Faptul că în zilele aliturgice nu se face slujba Sfintei Liturghii le oferă creștinilor o ocazie să mediteze profund și să se roage. Este recomandat ca credincioșii să postească cât mai des pentru a se apropia și mai mult de Dumnezeu, conform aceleiași surse.

Zilele aliturgice sunt: 

  • Vinerea Patimilor
  • Luni și marți din prima săptămână a Postului Paștelui  
  • Miercuri și vineri din Săptămâna Brânzei
  • Vinerea de dinaintea Crăciunului și a Bobotezei

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si