Pe data de 22 ianuarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Apostol Timotei și Sfântul Apostol Pavel.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul și Sfinților Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sinoiu, Gavriil, Ioan, Parod și alți 377 de mucenici.

sfantul apostol pavel

Sfântul Apostol Pavel este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 22 ianuarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Cine au fost Apostolii Timotei și Pavel, sfinții celebrați pe 22 ianuarie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfântul Apostol Timotei s-a născut dintr-un tată păgân și din mamă de neam evreu. El este din cetatea Listra. Acesta a fost ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

În Listra erau cinstiți mai ales zeii păgâni Zeus și Hermes, iar în templele lor erau prezenți mulți preoți ce aduceau nonstop jertfe.

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Sfântul Apostol Pavel a ajuns împreună cu Barnaba în Listra, acolo unde a tămăduit un șchiop din pântecele maicii sale. După această minune, mama lui Timotei l-a găzduit în casa ei și l-a dăruit pe fiul ei lui Pavel, drept dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Timotei a fost numit de Sfântul Apostol Pavel „adevărat fiu al credinței”. El l-a însoțit pe acesta în călătorii misionare în Frigia, Galatia și Misia și în orașele Troa, Filipi și Berea.

Pavel l-a sfătuit pe Timotei cum să păstorească credincioșii, îndemnuri ce aveau să devină reguli pentru slujitorii Bisericii:

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură. Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propasirea ta să fie vădită tuturor. Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă” (I Timotei 4, 11-16).

Dionisie din Furna a mărturisit în „Erminia picturii bizantine” că Sfântul Timotei trebuie zugrăvit în chipul unui bătrân cu barbă creață, ținând în mână un sul înfășurat, însemnul propovăduirii sale apostolice.

După ce Sfântul Evanghelist Ioan a fost alungat de împăratul Domițian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel l-a hirotonit episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoarea în cinstea zeilor. Exista obiceiul în timpul anului ca închinatorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Credeau că așa aduc jertfă zeilor.

În timpul obiceiului, Timotei a ieșit îndrăzneț în fața lor și L-a mărturisit pe Hristos. Aceștia nu au primit cuvintele Sfântului și l-au bătut până când acesta a murit. Trupul lui a fost apoi îngropat în locul numit Pion, conform crestinortodox.ro

sfantul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 22 ianuarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Calendarul ortodox pentru luna ianuarie 2024

22 L Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul

23 M Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla

24 M Sfanta Xenia Post

25 J † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion

26 V † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv Post

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Cele mai importante tradiții și obiceiuri românești pe care trebuie să le respectăm

27 S † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur

28 D Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob- Ap. I Timotei IV, 9-15Ev. Luca XIX, 1-10glas 1, voscr. 1

29 L Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul

30 M † Sfintii Trei Ierarhi

31 M Sfintii Chir si Ioan


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si