Pe 22 iunie 2024, în Calendarul ortodox sunt pomenișii Sfântul Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie. De asemenea, în Sâmbăta Rusaliilor se face pomenirea celor decedați, de Sâmbăta Morților- Moșii de vară.

Calendarul ortodox 22 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Grigorie Dascălul 

Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut în București, în anul 1765. Încă din tinerețe, a dovedit o sete de cunoaștere remarcabilă, studiind la vestitul Colegiu „Sfântul Sava”, unde a aprofundat limbile clasice- latina și greaca- precum și teologia, gramatica și alte științe.

Se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenți la acel moment la „Sfântul Sava”.

Dornic de o viață dedicată complet lui Dumnezeu, Grigorie a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, unde a devenit ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski. 

În anul 1823, Sfântul Grigorie Dascălul a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon.

Sfântul Grigorie a fost și un traducător dedicat al operelor Sfinților Părinți. Printre acestea, se remarcă traducerile scrierilor Sfântului Ioan Gură de Aur, despre care spunea: „Cât este de dulce vorba sfântului și cât folos poate să pricinuiască cititorilor, singuri cei ce le vor citi vor mărturisi. Ca eu nu îndrăznesc a zice ceva, ca să nu micșorez cu gângăvia mea ființa lor sau a dulcetii sau a folosului. Iar dacă Dumnezeu mă va ține sănătos în surghiun, ajutând El, cu rugăciunile Sfântului, voi mai scrie.”

Pe fiii săi duhovnicești îi îndemna să lucreze „cele bune” și să trăiască „după cum zice Apostolul, cu înfrânare, cu dreptate și cu bună-credință”. A subliniat importanța căutării sfaturilor înțelepte ale Sfinților Părinți și aplicarea acestora în viața de zi cu zi, considerându-i drept „doctori iscusiți și care nu mint”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov, unde credincioșii se adună pentru a se ruga și a cinsti memoria sa.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Rusaliile 2024 se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie. Tradiții și obiceiuri pentru Pogorârea Sfântului Duh

Cine a fost Sfântul Mucenic Eusebie? 

Pe 22 iunie este sărbătorit și Sfântul Mucenic Eusebie, un episcop cunoscut pentru apărarea dreptei credințe împotriva ereziei ariene. Ca Episcop al Samosatelor, a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei și a continuat să își exercite misiunea chiar și în timpul persecuțiilor.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, Sfântul Eusebie și-a asumat rolul de păstor al turmei sale în mod neconvențional, cutreierând Siria, Fenicia și Palestina sub înfățișarea unui simplu soldat. A hirotonit preoți și diaconi, și a consacrat episcopi în zonele care aveau nevoie de conducere spirituală.

În anul 361, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, sub îndrumarea Sfântului Eusebie, pentru a combate erezia ariană. Însă, sub domnia lui Valens, persecuțiile au reînceput, iar Sfântul Eusebie a fost trimis în exil în Tracia. După încetarea persecuțiilor sub împăratul Gratian, a fost rechemat din exil, dar și-a încheiat viața pământească în 379, martirizat de un eretic.

Sâmbăta Morților

Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Moșii de vară în 2024: Ce se împarte în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Sâmbăta morților- Moșii de vară, în Calendarul ortodox

În sâmbăta Rusaliilor se fac pomeni pentru Sâmbăta morților- Moșii de vară. 

În această zi se organizează slujbe religioase la biserică, iar gospodinele împarte diverse alimente pentru sufletele celor adormiți.

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu alimente pentru a le sfinți preotul, iar mai apoi ele sunt date de pomană, mai ales celor nevoiași. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si