Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 22 iunie 2024, în Sâmbăta Rusaliilor

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 22 iunie 2024, în Sâmbăta Rusaliilor!

Andreea Stoica,

Moșii de vară în Calendarul ortodox

[Sursa foto: Shutterstock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 22 iunie 2024, în Calendarul ortodox sunt pomenișii Sfântul Grigorie Dascălul și Sfântul Mucenic Eusebie. De asemenea, în Sâmbăta Rusaliilor se face pomenirea celor decedați, de Sâmbăta Morților- Moșii de vară.

Calendarul ortodox 22 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Grigorie Dascălul 

Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut în București, în anul 1765. Încă din tinerețe, a dovedit o sete de cunoaștere remarcabilă, studiind la vestitul Colegiu „Sfântul Sava”, unde a aprofundat limbile clasice- latina și greaca- precum și teologia, gramatica și alte științe.

Se spune că era cel mai bun dintre cei 75 de elevi prezenți la acel moment la „Sfântul Sava”.

Dornic de o viață dedicată complet lui Dumnezeu, Grigorie a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, unde a devenit ucenicul Sfântului Paisie Velicicovski. 

În anul 1823, Sfântul Grigorie Dascălul a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Țării Românești, direct din treapta de ierodiacon.

Sfântul Grigorie a fost și un traducător dedicat al operelor Sfinților Părinți.

Printre acestea, se remarcă traducerile scrierilor Sfântului Ioan Gură de Aur, despre care spunea: „Cât este de dulce vorba sfântului și cât folos poate să pricinuiască cititorilor, singuri cei ce le vor citi vor mărturisi. Ca eu nu îndrăznesc a zice ceva, ca să nu micșorez cu gângăvia mea ființa lor sau a dulcetii sau a folosului. Iar dacă Dumnezeu mă va ține sănătos în surghiun, ajutând El, cu rugăciunile Sfântului, voi mai scrie.”

Pe fiii săi duhovnicești îi îndemna să lucreze „cele bune” și să trăiască „după cum zice Apostolul, cu înfrânare, cu dreptate și cu bună-credință”. A subliniat importanța căutării sfaturilor înțelepte ale Sfinților Părinți și aplicarea acestora în viața de zi cu zi, considerându-i drept „doctori iscusiți și care nu mint”.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul a fost proclamată pe 21 mai 2006, de ziua hramului Catedralei Patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov, unde credincioșii se adună pentru a se ruga și a cinsti memoria sa.

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Rusaliile 2024 se sărbătoresc pe 23 și 24 iunie. Tradiții și obiceiuri pentru Pogorârea Sfântului Duh

Cine a fost Sfântul Mucenic Eusebie? 

Pe 22 iunie este sărbătorit și Sfântul Mucenic Eusebie, un episcop cunoscut pentru apărarea dreptei credințe împotriva ereziei ariene. Ca Episcop al Samosatelor, a susținut pe Sfântul Meletie pentru a fi numit Episcop al Antiohiei și a continuat să își exercite misiunea chiar și în timpul persecuțiilor.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, Sfântul Eusebie și-a asumat rolul de păstor al turmei sale în mod neconvențional, cutreierând Siria, Fenicia și Palestina sub înfățișarea unui simplu soldat. A hirotonit preoți și diaconi, și a consacrat episcopi în zonele care aveau nevoie de conducere spirituală.

În anul 361, Sfântul Meletie a convocat un sinod la Antiohia, sub îndrumarea Sfântului Eusebie, pentru a combate erezia ariană. Însă, sub domnia lui Valens, persecuțiile au reînceput, iar Sfântul Eusebie a fost trimis în exil în Tracia. După încetarea persecuțiilor sub împăratul Gratian, a fost rechemat din exil, dar și-a încheiat viața pământească în 379, martirizat de un eretic.

Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Moșii de vară în 2024: Ce se împarte în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Sâmbăta morților- Moșii de vară, în Calendarul ortodox

În sâmbăta Rusaliilor se fac pomeni pentru Sâmbăta morților- Moșii de vară. 

În această zi se organizează slujbe religioase la biserică, iar gospodinele împarte diverse alimente pentru sufletele celor adormiți.

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu alimente pentru a le sfinți preotul, iar mai apoi ele sunt date de pomană, mai ales celor nevoiași. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI