Pe 22 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfântul Vasile de Ancira și Sfânta Drosida.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfintele Mucenițe Calinica și Vasilisa și pe Sfântul Cuvios Mucenic Eftimie.

Lucruri interesante despre sfinții sărbătoriți pe 22 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Vasile de Ancira a trăit pe vremea împăratului Constantius. Acest sfânt era foarte cunoscut în acele vremuri, mai ales pentru dorința și puterea lui de a apăra creștinismul, deși împăratul era păgân.

La tronul împărăției a urmat Iulian Apostatul care a început să îi persecute pe creștini fără să se gândească prea mult. Sfântul Vasile din Ancira l-a apostrofat pe împărat pentru că nu era credincios și pentru toate relele pe care le făcuse împotriva creștinilor. Sfântul a fost apoi aruncat în închisoare.

sfantul vasile de ancira

Sfântul Vasile de Ancira a îndurat chinuri cumplite pentru credința sa în Hristos.

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024 în Calendarul ortodox? Semnificația acestei mari sărbători

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Împăratul a încercat să-l câștige pe Sfântul Vasile de partea sa, însă el nu a vrut. Acesta și-a afirmat încă o dată credința în Hristos, conform crestinortodox.ro

Împăratul Iulian s-a înfuriat atunci când a văzut că Sfântul Vasile nu merge pe mâna lui. Așadar, a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu. La câteva zile distanță, împăratul s-a întors la el pentru a vedea dacă a renunțat sau nu la credință.

Odată ce l-a văzut pe împărat, sfântul a luat o fâșie de piele de pe propriul trup și a aruncat-o la picioarele acestuia. L-a invitat pe împărat să mănânce bucata de piele, menționând că aceasta este mâncarea lui preferată pentru că sfântul îl avea oricum pe Hristos. 

Împăratul a plecat din Ancira de rușine, însă Sfântul Vasile a murit în urma chinurilor cumplite în anul 363.

Tot pe 22 martie 2024 o sărbătorim pe Sfânta Drosida, care a fost fiica împăratului Traian. 

Când nu se fac parastase?

Parastasele nu se fac oricând și oricum. Există unele zile importante în care creștinii nu au voie să facă acest ritual.

Este vorba despre duminicile de peste an, deoarece ziua de duminică este dedicată bucuriei, fiind considerată ziua Învierii Domnului. 

Nu se fac parastase nici în perioada dintre Nașterea Domnului și Botezul Domnului, mai exact, în intervalul 20 decembrie- 7 ianuarie. Similară cu aceasta este și perioada dintre Învierea Domnului și Sărbătoarea Rusaliilor, dar și ziua Înălțării Domnului. Parastasele nu se pot face nici la praznicele împărătești (cele 13 sărbători închinate Domnului și Maicii Domnului) și sărbătorile mari.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Totodată, parastasele nu se pot face nici în timpul Postului mare, în zilele de luni, marți, miercuri și vineri, conform condoleante.ro

Citește și: VIDEO- Postul Paștelui pe înțelesul tuturor. Explicațiile preotului Vasile Ioana: „Noi suntem acum într-un cantonament duhovnicesc”

Alte zile în care nu se fac parastase

  • de Paște
  • 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului
  • 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci
  • 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  • 25 decembrie, de Nașterea Domnului (Crăciunul)
  • 6 ianuarie, când are loc Epifania, Botezul Domnului
  • 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului
  • 25 martie, de Buna Vestire
  • de Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)
  • la Patruzeci de zile după Paști, de Înălțarea Domnului
  • la Cincizeci de zile după Paști, la Pogorârea Duhului Sfânt
  • 6 august, când are loc Schimbarea la Față
  • 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si