Pe data de 23 decembrie 2024, în Calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții 10 Mucenici din Creta și Sfântul Cuvios Naum de Ohrida.

Sfinții 10 Mucenici din Creta

Sfinții Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie au trăit în jurul anului 250, în vremea împăratului păgân Deciu. Aceștia au fost arestați și torturați pentru că au refuzat să se închine idolilor, mărturisind cu curaj credința lor în Hristos.

Pentru statornicia lor, au fost condamnați la moarte, iar capetele le-au fost tăiate. Înainte de a-și da viața pentru credință, au rostit o rugăciune profundă, care oglindește iubirea lor față de Dumnezeu și față de oameni:
"Iartă, Doamne, pe robii Tăi și primește vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudele noastre și prieteni și pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoștinței și cu ochi curați să vadă buna credință, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O! Împărate veșnic."

Prin acest act de credință, cei 10 mucenici au devenit exemple vii de sacrificiu și au lăsat o mărturie nepieritoare pentru generațiile următoare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un copil de 9 ani este una din victimele atacului din târgul de Crăciun de la Magdeburg. Cine a fost André Gleissner- antena3.ro

Citeste si: Crin Antonescu confirmă că există o discuţie pentru candidatura sa la Preşedinţie din partea coaliţei: E o discuţie complexă- stirileprotv.ro

Calendar ortodox decembrie 2024

Calendar ortodox decembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: VIDEO Dronele lui Moș Crăciun, spectacol de Cartea Recordurilor pe cerul Statelor Unite

Sfântul Naum de Ohrida

Sfântul Cuvios Naum de Ohrida este cunoscut drept unul dintre cei mai de seamă ucenici ai Sfinților Chiril și Metodie, cei care au răspândit creștinismul și alfabetul slavon în rândul popoarelor slave. Născut în anul 830, Sfântul Naum s-a implicat activ în misiunea de creștinare a Moraviei Superioare și a contribuit la traducerea textelor biblice și liturgice din limba greacă în limba slavonă.

Între anii 886-893, a fost unul dintre fondatorii Școlii de Literatură din Pliska, iar după hirotonirea Sfântului Clement ca episcop, a continuat lucrarea sa la Școala Literară din Ohrida. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de pe malul Lacului Ohrida, care astăzi îi poartă numele. Acolo și-a petrecut ultimii ani de viață, adormind în Domnul la începutul secolului al X-lea.

Citește și: Val de ninsori înainte de Crăciun. Anunț de la ANM despre vortexul polar

Moaștele sale, care se află în mănăstirea ce-i poartă numele, sunt renumite pentru mulțimea minunilor săvârșite, mai ales vindecări de boli grave și alinarea suferințelor celor care îl cheamă în rugăciuni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si