Vineri, pe data de 23 februarie 2024, conform  Calendarului ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Policarp.

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Cuvioși Ioan, Moise, Antioh și Antonin, Sfintei Mucenițe Tea, Sfântului Mucenic Clement, Sfântului Cuvios Mucenic Damian, Sfinților Cuvioși Zevina, Polihroniu, Moise și Damian și Sfântului Cuvios Damian.

Cine a fost Sfântul Policarp? Îl sărbătorim pe data de 23 februarie 2024

Pe Sf. Policarp îl sărbătorim vineri, pe data de 23 februarie 2024. 

Acest sfânt s-a născut într-o temniță, în jurul anului 70, la Efes. Părinții lui au fost închiși pentru că nu au renunțat la credința lor în Iisus Hristos. Atunci când a fost botezat a primit numele „Pangratie”.

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

sfantul policarp

Sfântul Policarp este sărbătorit pe data de 23 februarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Înainte ca părinții săi să dispară, el a fost dat în grija Calistei, care era o femeie bogată și avea credință.

Conform tradiției, această femeie va oferi celor sărmani tot ce va găsi mai de preț în împrejurimile sale. Pentru ca mama ei să nu fie tulburată de milostenia ei, ea se va ruga bunului Dumnezeu, iar hambarele sale vor fi umplute din nou.

Calista i-a schimbat numele din Pangratie în Policarp, datorită minunii sale. 

Sfântul Policarp a fost diacon și preot de Sfântul Vucol, iar episcopii care au fost prezenți la înmormântarea Sfântului Vucol l-au hirotonit episcop.

Înainte să fie martirizat el a călătorit la Roma pentru a rezolva problema datei pascale. La acel timp existau unele diferențe legate de sărbătoarea Paștelui. Unii oameni celebrau această zi pe data de 14 aprilie, indiferent de ziua în care pica, iar alții sărbătoreau Paștele după această dată. 

Înainte să fie martirizat, acest sfânt a văzut ceva. Acesta a observat perna pe care dormea arsă în foc și așa și-a dat seama că urma să fie aruncat într-un foc.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Se spune că osemintele lui sunt „mai cinstite decât pietrele prețioase și mai scumpe decât aurul”. Acestea au fost luate de creștini. Moaștele sale se află în Franța deoarece au fost luate de oamenii latini în vremea cruciadelor, conform crestinortodox.ro

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

barbat cruce luminoasa

Citește rugăciunea zilei de 23 februarie 2024, către Sfântul Policarp.

[Sursa foto: iStock]

Rugăciune către Sfântul Policarp

„Sfinte, de Dumnezeu fericite, Policarp, în rugăciunile tale cele de-a pururea pomenește-ne ca, revărsându-se milostivirea lui Dumnezeu peste noi, să ne învrednicim, mult roditorule, de cele spre viață ale Duhului roade: în inimă, dragostea: cu ochii privind către Dumnezeu, în cuget bucuria cea duhovnicească; mintea umplând-o cu neîncetată rugăciune, pacea în sufletul nostru; în piept așezând suspinarea pentru păcate, în toate îndelunga răbdare; chipului celui dinlăuntru, bunătatea, în mâini facerea de bine; în urechi punând ascultarea Sfintelor Scripturi, iar pe limbă mărturisirea adevărului, neclintiți întru dreapta credință; glasului, blândețea; pântecele pecetluit cu înfrânarea și în tot trupul curăția. Ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai bucuriei celei veșnice și părtași ai Împărăției cerurilor. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si