Pe data de 23 septembrie 2024, în Calendarul ortodox  este prăznuită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. 

Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost un eveniment miraculos, vestit de Sfântul Arhanghel Gavriil părinților săi, Zaharia și Elisabeta. Pe când Zaharia slujea la Templu, Arhanghelul i-a transmis că, deși atât el, cât și soția sa erau înaintați în vârstă, Elisabeta va da naștere unui fiu.

Acesta trebuia să fie numit Ioan, iar nașterea sa va prefața venirea Mântuitorului, întrucât Ioan s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus.

Însă, din cauza vârstei sale înaintate, Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului. Ca urmare a necredinței sale, a rămas mut până în momentul în care fiul său a fost adus la Templu pentru a-i fi pus numele, așa cum i se vestise. Acest miracol a avut un dublu impact: nașterea unui copil din părinți vârstnici și puterea divină de a restabili vorbirea lui Zaharia.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Nașterea lui Ioan Botezătorul nu este singura minune vestită prin îngeri în Sfânta Scriptură. Prin mesagerii săi cerești, Dumnezeu a anunțat și alte nașteri miraculoase, subliniind că puterea Sa depășește orice lege naturală. De exemplu:

  • Nașterea lui Isaac a fost vestită Sarei, soția lui Avraam, care era și ea înaintată în vârstă și considerată stearpă.
  • Nașterea lui Samson, un alt personaj important din Vechiul Testament, a fost anunțată mamei sale, care era, de asemenea, stearpă.

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiurile respectate cu strictețe de credincioși în aceste zile

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre cele mai mari figuri ale creștinătății, este cinstit de Biserică prin șase mari sărbători:

  • Zamislirea lui Ioan – pe 23 septembrie, când se celebrează momentul în care Elisabeta a rămas însărcinată în mod miraculos.
  • Nașterea lui Ioan – pe 24 iunie, evenimentul marcant care prefigurează venirea Mântuitorului Hristos.
  • Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – pe 7 ianuarie, imediat după Bobotează, ziua în care credincioșii își amintesc rolul deosebit al Sfântului Ioan în botezarea lui Iisus în râul Iordan.
  • Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – pe 29 august, ziua martiriului său, un eveniment tragic care a avut loc din porunca regelui Irod.
  • Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan – pe 24 februarie, când s-a descoperit capul său, un simbol al credinței și martiriului.
  • A treia aflare a capului Sfântului Ioan – pe 25 mai, o altă zi dedicată descoperirii relicvelor sale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si