Sâmbătă, pe data de 24 februarie 2024, conform Calendarului ortodox, sărbătorim Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul 

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Erasm.

Pe 24 februarie 2024, de Dragobete, celebrăm și Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul are loc pe data de 24 februarie 2024. 

Irod, la masa zilei sale de naștere, a poruncit să-i fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Pe atunci, Sfântul Ioan era închis în temnița castelului lui Irod de la Maherus.

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Ioan îl certase pe acesta pentru traiul său cu Irodiada care era soția fratelui său. Irodiada i-a spus Salomeei, fiicei sale, să ceară de la Irod capul Botezătorului Ioan ca răsplată.

Se temea că Ioan Botezătorul ar putea învia dacă trupul lui ar fi fost îngropat alături de cap. Așadar, Irod a dat uncenicilor lui decât trupul acestui sfânt și a fost îngropat în Sevastia. Capul lui a fost îngropat de Irodiada în curtea sa.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Tradiția ne spune că Sfânta Ioana, care era femeia dregătorului lui Irod, ar fi fost cea care ar fi luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta ar fi prima aflare a capului acestui sfânt.

Apoi, un bogătaș s-a făcut monah și și-a luat numele Inochentie. El s-a sălășluit chiar la loc unde se afla îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul.

El a vrut să își facă o chilie și a săpat destul de adânc cât să descopere un vad de pământ în care se afla un cap. Era al Sfântului Ioan Botezătorul. El a cinstit sfintele moaște și le-a îngropat înapoi, în locul unde le-a găsit.

Capul acestui sfânt a fost prezent în acel loc până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena atunci când prin doi monahi capul a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453 episcopul Uranie al Emesei l-a așezat în biserica din cetate. Aceasta ar fi aflarea a doua a capului lui Ioan Botezătorul.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul acestui sfânt a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de Sfântul Ignatie pe vremea împăratului Mihail. Aceasta ar fi a treia aflare a capului sfântului, conform crestinortodox.ro

intaia si a doua aflare a capului sfantului proroc ioan botezatorul

Este cruce neagră de Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, conform calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 24 februarie 2024, de Dragobete

Există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții de ziua îndrăgostiților, de Dragobete 2024.

Conform unui obicei mai bechi, de Dragobete fetele și băieții primeau haine curate cu ocazia acestei sărbători și mergeau în natură să culeagă flori pe care apoi le așezau la icoane și le foloseau la farmecele de dragoste.

În continuarea acestui obicei, fetele mergeau în sat la ora prânzului. Acestea fugeau prin sat și fiecare atrăgea câte un băiat. Dacă flăcăul își prindea aleasa inimii, o săruta de față cu toată lumea, conform aceleiași surse.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

indragostiti dragobete

Află ce tradiții există pentru data de 24 februarie 2024, cand celebram Dragobetele.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Persoanele care se sărută pe 24 februarie, de Dragobete, au noroc în dragoste tot anul. Pe de altă parte, cei care sunt singuri de Dragobete riscă să rămână așa tot anul.

Se spune că dacă unei fete îi place de un băiat, aceasta trebuie să încerce din răsputeri să îl vadă pe 24 februarie. Dacă nu se întâlnește cu el, riscă să nu mai fie împreună niciodată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si