Pe data de 23 ianuarie 2024, în  Calendarul ortodox, este celebrată Sfânta Xenia.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Pavel, Pavsirie și Teodotion, Sfântului Mucenic vavila din Sicilia, împreună cu muceniții săi Timotei și Agapie, Sfântului Cuvios Macedonie, Sfinților Mucenici Ermoghen și Mamant, Cuviosului Filipic, Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul în Cezareea și Roma, Sfântului Cuvios Filon, Sfântului Cuvios Zosima, Sfântului Mucenic Varsim și Sfântului Cuvios Dionisie.

sfanta xenia

Sfânta Xenia s-a născut în jurul anului 1730.

[Sursa foto: Doxologia]

Cine a fost Xenia, sfânta celebrată pe 24 ianuarie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfânta Xenia s-a născut în jurul anului 1730, într-o familie bună, din mica boierime. Aceasta era originară din Roma.

În momentul în care părinții săi au hotărât să o mărite, ea a ales să fugă alături de două slujitoare în Insula Cos. Acest lucru l-a făcut din dragoste de Hristos, deoarece pentru ea adevărata logodnă era unirea cu El. 

Ea renunță la numele Eusebia și își ia numele Xenia, care se tâlcuiește „străină”, dorind să arate prin acest gest că se înstrăinează de lumea înconjurătoare. După rugăciuni, îl întâlnește pe ieromonahul Pavel, la îndemnul căruia se stabilește în cetatea Milassa din Careia și îmbracă haina monahală. Aici va ridica o bisericuță închinată Sfântului Mucenic Ștefan. Acela va fi locul în care se va nevoie alături de cele două slujitoare și cu alte fecioare.

Sfânta Xenia era într-o continuă smerenie și înfrânare. Purta haine vechi, dar considera că trupul său este nevrednic de ele. Viața sa era întru umilință și vărsare a lacrimilor. În Sinaxarul zilei în care se face pomenirea sa se spune că puteai vedea izvoarele apelor în vreme de arșiță secând, decât ochii ei încetând din lacrimi. Era străină de lume și a fost văzută în trup, dar s-a asemănat cu îngerii fără de trup.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Diavolii se temeau de înfranarea sa și nu se apropiau de ea. Mânca uneori a doua zi, alteori în a treia zi, de mai multe ori și toată săptămâna stătea fără hrană. Când era să primească mâncare, nu mânca verdețuri, linte, poame de grădină, ci doar puține paie, udate cu lacrimile ei. Ea lua din cadelniță cenușa și presăra pâinea sa. Ea făcea în tot timpul vieții ei, împlinind cuvântul prorocesc: „Cenușă cu pâine am mâncat și băutura mea cu plângere am mestecat”.

Atunci când cuvioasa Xenia a trecut la cele veșnice, pe la amiază, pe cerul ei s-a arătat, deaasupra mănăstirii, o cunună de stele foarte luminoasă având în mijloc o cruce. Prin aceasta, Dumnezeu a dorit să arate sfințenia cuvioasei Xenia.

Viața sa a fost cunoscută și de restul după ce a mers la cele sfinte. Cuvioasa Xenia le-a cerut celor două slujitoare să nu spună nimănui nimic despre viața sa.

Nimeni nu a știut, așadar, unde și când s-a născut și din ce fel de familie a fost, conform crestinortodox.ro

sfanta xenia

Cine a fost Sfânta Xenia? Este prăznuită pe 24 ianuarie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Calendarul ortodox pentru luna ianuarie 2024

24 M Sfanta Xenia (Post)

25 J † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion

26 V † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv Post

27 S † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

28 D Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob- Ap. I Timotei IV, 9-15Ev. Luca XIX, 1-10glas 1, voscr. 1

29 L Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul

30 M  † Sfintii Trei Ierarhi

31 M Sfintii Chir si Ioan


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si