Pe 25 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și pe Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu.

Este cruce neagră în Calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Ierarh Macedonie (patriarhul Constantinopolului) și pe Sfânta Muceniță Nichi.

Detalii din viețile sfinților celebrați pe 25 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina.

El a ajuns în Țara Românească, iar alături de ucenicul său, ieroschimonahul Mihail și cu alți călugări, el a intrat în obștea Mănăstirii Dălhăuți, în apropiere de Focșani, loc în care a rămas timp de 20 de ani. Aici, el a fost numit preot și la scurt timp stareț, pe când încă nu împlinise nici 30 de ani.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a murit pe 25 aprilie 1767, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Paștele Blajinilor în 2024: Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc?

Sfântul Vasile a adunat în jurul său o obște formată din peste 40 de călugări sihaștri pe care i-a adus aproape de el prin ascultare, smerenie și rugăciunea minții. Așa, starețul Vasile a făcut din obștea sa o școală de trăire isihastă, conform crestinortodox.ro

El a înființat câteva mănăstiri în Buzău și Vrancea, iar apoi s-a stabilit la Mănăstirea Poiana Mărului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Starețul Vasile era un bun cunoscător al scrierilor patristice și postpatristice din care a făcut unele traduceri. Fiind dascăl al rugăciunii, marele stareț a scris și câteva cuvinte despre paza minții, despre rugăciune și creștere duhovnicească, precum și scurte introduceri la scrierile filocalice, lucrări teologice-ascetice în limba slavonă.

El a fost părinteele duhovnicesc al viitorului stareț Paisie de la Neamț pe care l-a călugărit în anul 1750 la Athos.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a murit pe 25 aprilie 1767.

sfantul apostol si evanghelist marcu

Sfântul Evanghelist Marcu, celebrat pe data de 25 aprilie 2024, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei.

[Sursa foto: Doxologia]

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel și pe Barnaba în prima călătorie misionară. După ce a mers cu Barnaba în Cipru, el l-a însoțit din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma.

Acolo, el s-a întâlnit cu Sf. Apostol Petru, iar după predica lui a scris Evanghelia care îi poartă numele.

Sfântul Apostol Marcu a înființat Biserica din Alexandria, unde a și fost numit episcop. Despre moartea lui se crede că acesta a decedat martir în timpul sărbătorilor pascale, fiind scos din catacomba în care săvârșea Sfânta Liturghie. El ar fi fost legat cu funii și târât prin oraș.

Sfântul Evanghelist Marcu este celebrat pe data de 25 aprilie, fiind întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

femeie in biserica

Citește rugăciunea Sfântului Apostol Marcu pentru ziua de 25 aprilie 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Când are loc Prohodul Domnului în Săptămâna Mare din 2024? Versuri complete

Rugăciunea zilei de 25 aprilie 2024, către Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

„Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat și vindecat

Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre să ne dea sănătate și să ne vindece bolile.

Pe Apostolul Marcu văzătorul de Dumnezeu lăudându-l, chem harul Duhului, ca, insuflându-mi mie luminat, să-mi gonească neştiinţa şi Dumnezeiască bogăţie de înţelepciune să-mi dăruiască.

Picat-ai dulceaţa dreptei credinţe din Dumnezeieştile ploi ale cuvintelor tale, arătându-te cu harul, peste tot fiind strălucit, luminat cu Razele Soare­lui Celui Înţelegător, Preafericite Marcu, de Dumnezeu primite.

Surpând semeţia cea idolească şi doritor de Patimile Mântuitorului, Apostole Marcu, din cer te-ai arătat lumii, izvorând tuturor minuni şi ai fost învăţător neamurilor. Pentru aceasta întru cântări lăudând şi cu credinţă mărind, după vrednicie cinstim pomenirea ta, de Dumnezeu grăitorule, preabogate; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și vindecare grabnică să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!” (sursa: credindumnezeu.com)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si