Pe 25 august 2024, în Calendarul ortodox este sărbătoare mare: Aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu. Acesta a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox 25 august 2024: Cine a fost Sfântul Apostol Bartolomeu?

Sfântul Apostol Bartolomeu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanți misionari ai creștinismului timpuriu. Alături de Sfântul Apostol Filip și de sora acestuia, Mariami, Bartolomeu a fost activ în vestirea învățăturii lui Hristos în cetățile din Siria și Asia de Sus.

Misiunea sa nu s-a oprit aici, ci a continuat în Arabia, Persia, India și, în cele din urmă, în Armenia, unde și-a găsit sfârșitul, fiind martirizat pentru credința sa.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

După martiriul său, moaștele Sfântului Bartolomeu au fost așezate într-o raclă sfântă, care a devenit cunoscută pentru numeroasele minuni și vindecări ce se petreceau la mormântul său. Aceste minuni au atras atenția și admirația credincioșilor, dar au stârnit și mânia păgânilor. Din acest motiv, racla cu moaștele Sfântului Bartolomeu a fost aruncată în mare, dar, printr-o intervenție divină, ele au ajuns pe insula Liparia.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Pe insulă, episcopul Agaton, călăuzit de o vedenie dumnezeiască, a descoperit moaștele și, împreună cu clerul și poporul, le-a așezat într-o biserică dedicată Sfântului Bartolomeu. Moaștele au rămas aici până în vremea împăratului Teofil, când, din cauza atacurilor musulmane, au fost mutate în cetatea Venend pentru a fi protejate.

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

Tot pe 25 august se mai face pomenirea următorilor sfinți:

- Sfântului Apostol Tit;
- Sfinților Mina, Epifanie, Ghenadie;
- Sfanțului Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Cuviosului Ioan Carpatiul.

Sursa: crestinortodox.ro/calendar-ortodox

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si