In articol:
Pe 25 octombrie 2024, în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfinților Mucenici Marcian și Martirie.
Cine au fost Sfinții Mucenici Marcian și Martirie?
Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au trăit în timpul împăratului Constantie (337-361) și au fost secretarii Patriarhului Pavel al Constantinopolului, cunoscut pentru opoziția sa față de erezia ariană.
După ce Patriarhul Pavel a fost exilat și martirizat pentru refuzul său de a accepta erezia ariană, adepții acestei erezii au încercat să-i corupă pe Marcian și Martirie, însă cei doi au rămas neclintiți în credința lor ortodoxă. Refuzul lor de a accepta mita și de a se compromite a dus, în final, la uciderea lor.
Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Gură de Aur a ridicat o biserică pe locul mormântului lor, în cinstea acestor sfinți mucenici, iar moaștele lor au devenit cunoscute pentru numeroasele minuni pe care le-au săvârșit.
Sărbătoarea Sfinților Mucenici Marcian și Martirie pică în ajunul unei alte mari sărbători din calendarul ortodox, ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, celebrată pe 26 octombrie.
Citește și: Rugăciune către Sfântul Dumitru 2024: Aduce noroc și sănătate pentru toți membrii familiei tale
Vineri este zi de post
În tradiția creștină ortodoxă, ziua de vineri este considerată o zi de post și rugăciune. Această tradiție are legătură cu faptul că în Vinerea Mare a fost răstignit Iisus Hristos, iar postul de vineri este un mod de a respecta suferințele și moartea sa.
Postul din zilele de vineri face parte din posturile săptămânale, împreună cu cel din ziua de miercuri, când se amintește trădarea lui Iuda. Aceste zile de post au rolul de a întări credința și de a ajuta la purificarea spirituală prin renunțarea la excese și prin rugăciune.