Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 25 octombrie 2024, în ajunul Sfântului Dumitru?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 25 octombrie 2024, în ajunul Sfântului Dumitru!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 25 octombrie 2024: Sfinți Mucenici Marcian și Martirie

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 25 octombrie 2024, în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfinților Mucenici Marcian și Martirie.

Cine au fost Sfinții Mucenici Marcian și Martirie?

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au trăit în timpul împăratului Constantie (337-361) și au fost secretarii Patriarhului Pavel al Constantinopolului, cunoscut pentru opoziția sa față de erezia ariană. Marcian era citet, iar Martirie ipodiacon, ambii slujind în marea catedrală Hagia Sofia din Constantinopol.

După ce Patriarhul Pavel a fost exilat și martirizat pentru refuzul său de a accepta erezia ariană, adepții acestei erezii au încercat să-i corupă pe Marcian și Martirie, însă cei doi au rămas neclintiți în credința lor ortodoxă. Refuzul lor de a accepta mita și de a se compromite a dus, în final, la uciderea lor.

Trupurile lor au fost înmormântate la poarta Milandisia din Constantinopol, loc care a devenit ulterior un loc de pelerinaj pentru credincioși.

Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Gură de Aur a ridicat o biserică pe locul mormântului lor, în cinstea acestor sfinți mucenici, iar moaștele lor au devenit cunoscute pentru numeroasele minuni pe care le-au săvârșit.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Vila din centrul Capitalei în care a locuit Miss România 1931 a fost scoasă la vânzare. Cine a fost Erastia Peretz și cât costă casa ei- antena3.ro

Sărbătoarea Sfinților Mucenici Marcian și Martirie pică în ajunul unei alte mari sărbători din calendarul ortodox, ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, celebrată pe 26 octombrie.

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Rugăciune către Sfântul Dumitru 2024: Aduce noroc și sănătate pentru toți membrii familiei tale

Vineri este zi de post

În tradiția creștină ortodoxă, ziua de vineri este considerată o zi de post și rugăciune. Această tradiție are legătură cu faptul că în Vinerea Mare a fost răstignit Iisus Hristos, iar postul de vineri este un mod de a respecta suferințele și moartea sa.

De aceea, creștinii ortodocși țin post în fiecare vineri, abținându-se de la consumul de carne, lactate și alte produse de origine animală.

Citește și: Minunile Sfântului Dimitrie cel Nou. "O sumedenie de vindecări minunate săvârșește marele sfânt al Bisericii"

Postul din zilele de vineri face parte din posturile săptămânale, împreună cu cel din ziua de miercuri, când se amintește trădarea lui Iuda. Aceste zile de post au rolul de a întări credința și de a ajuta la purificarea spirituală prin renunțarea la excese și prin rugăciune.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI