In articol:
Pe 26 august, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, soț și soție care au trăit în Nicomidia în vremea împăratului Maximian.
Calendar ortodox 26 august 2024: Cine au fost Sfinții Adrian și Natalia?
Adrian era un tânăr de 28 de ani, pretor al Nicomidiei și păgân prin naștere și educație. Soția sa, Natalia, era creștină și, deși Adrian nu împărtășea la început credința ei, dragostea și respectul dintre cei doi au rămas puternice. În timpul unei persecuții împotriva creștinilor, Adrian a fost martor la curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, fapt care l-a impresionat profund. Mărturisind că și-a găsit adevărata credință, Adrian a decis să devină creștin, un act care avea să schimbe cursul vieții sale pentru totdeauna.
Când împăratul Maximian a aflat că Adrian s-a convertit, l-a întrebat cu dispreț: „Ți-ai ieșit din minți?”. Răspunsul lui Adrian a fost pe măsură: „Nu, abia acum mi le-am aflat”. Pentru credința sa nou descoperită, Adrian a fost aruncat în temniță alături de ceilalți creștini pe care îi admirase atât de mult.
Deși căsătoriți de doar treisprezece luni, Natalia nu s-a clătinat în credința și dragostea sa pentru Adrian.
Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025
În drumul lor spre închisoare, Natalia l-a încurajat pe Adrian să nu se gândească la suferințele pământești, ci la slava veșnică ce îl aștepta. Cu aceste cuvinte de încurajare, l-a întărit să îndure chinurile care aveau să urmeze: „Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică”.
După torturi prelungite, împăratul a ordonat ca brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri cumplite, Adrian și cei 23 de creștini au trecut la cele veșnice, împlinindu-și destinul de martiri.
Natalia nu și-a părăsit soțul nici după moarte. Câteva zile după martiriul său, l-a văzut pe Adrian într-o vedenie, care i-a vestit că în curând i se va alătura în lumina cerească. Conform tradiției din Sinaxar, trupurile mucenicilor au fost aruncate în foc de către împărat, dar fericita Natalia a reușit să ascundă în taină mâna soțului ei. Focul s-a stins miraculos din cauza unui potop de ploaie cu tunete și fulgere, iar un credincios, numit Eusebiu, a adunat moaștele sfinților și le-a dus într-o corabie mică la Arghiropole, aproape de Bizanț, unde le-a așezat într-o biserică.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești
După moartea lui Adrian, Natalia a trăit o viață dedicată rugăciunii și curăției. Un tribun păgân a încercat să o ia în căsătorie, dar ea a fugit la Arghiropole, unde erau păstrate moaștele Sfântului Adrian. Aici, rugându-se mult, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu și a fost înmormântată alături de soțul ei și ceilalți mucenici, sfârșindu-și viața ca o martiră a credinței, chiar dacă fără de sânge.