Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 26 decembrie 2024, în a doua zi de Crăciun?
Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 26 decembrie 2024, în a doua zi de Crăciun!
Pe 26 decembrie 2024, a doua zi de Crăciun, în Calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea numită Soborul Maicii Domnului. Este o zi specială dedicată cinstirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care ocupă un loc unic și preaslăvit în mijlocul tuturor sfinților din ceruri.
Cuvântul „sobor” are origine bisericească și înseamnă „adunare de oameni”. În contextul sărbătorii de astăzi, acest termen simbolizează două realități:
Soborul ne amintește că Maica Domnului este preaslăvită în mijlocul sfinților și al îngerilor din ceruri. Astfel, cinstirea pe care noi o aducem aici, pe pământ, se unește cu adunarea cerească într-o comuniune deplină.
Această sărbătoare este un prilej de a medita la rolul Maicii Domnului în mântuirea neamului omenesc și de a-i aduce mulțumire pentru că, prin nașterea Domnului Iisus Hristos, a unit omenirea cu Dumnezeu.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Câte zile libere vom avea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025?
După ce în ziua de 25 decembrie, de Crăciun, am prăznuit Nașterea Domnului, Soborul Maicii Domnului vine ca o continuare firească a acestui eveniment sfânt. Maica Domnului este aceea care a primit în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu și a fost mijlocitoarea prin care Dumnezeu s-a întrupat.
Astfel, sărbătoarea din 26 decembrie este și o expresie a recunoștinței credincioșilor pentru darul pe care Maica Domnului l-a făcut lumii, oferindu-l pe Hristos, „Pruncul” care a adus mântuirea. În această zi, ea este văzută ca o mamă ce se roagă pentru toți copiii săi, cei care îi aduc cinstire și o recunosc drept „Apărătoarea Doamnă”.
Citește și: Calendar ortodox decembrie 2024: De la Ignat, până la Anul Nou. Cele mai importante sărbători
În cadrul slujbelor dedicate Soborului Maicii Domnului, credincioșii rostesc rugăciuni și cântări de mulțumire precum:
„Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioară.”