Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 26 februarie 2024?
Pe data de 26 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Porfirie.
Luni, pe data de 26 februarie 2024, conform Calendarului ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Porfirie.
În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mucenițe Fotini.
Sfântul Porfirie provine dintr-o familie de oameni bogați. S-a născut la Tesalonic și la vârsta de 25 de ani s-a retras în Egipt, în pustietate, îmbrățișând viața monahală.
După ce a trăit 5 ani la o mănăstire din Egipt, el a ajuns la Ierusalim. În acest loc a fost hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului de la acea vreme. După ceva timp i s-a arătat Dumnezeu și i-a spus să îi ofere lui lemnul Crucii. Aceasta era chemarea la treapta de episcop în cetatea Gaza. Sfântul Porfirie a fost cel care a reușit să curețe cetatea Gaza de păgânism.
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Atunci când păgânii din Gaza au auzit că vine acest sfânt la ei în ținut, au pus pe drum diverse: spini, gunoi, chiar au săpat și gropi și au făcut fum necurat pentru a-l întoarce din drum. Orice se întâmpla rău în acest loc era pus pe seama lui, cum că el ar fi vinovat de toate. Cu toate acestea, Sfântul le răspundea tuturor prin minunile pe care le făcea și era de ajuns.
Sfântul Porfirie a cerut ajutorul împăratului din Constantinopol și al Sfântului Ioan Gură de Aur pentru a distruge templele idolilor. I-a spus Împărătesei că Dumnezeu îi va fa un fiu, iar după ce micuțul s-a născut, împărăteasa Eudoxia i-a trimis bani Sfântului Porfirie pentru a construi o biserică.
Acest sfânt a reușit să distrugă toate templele de idoli din Gaza. Cum ar fi Templul Soarelui, Venerei, al lui Apolon, al Proserpinei, al Ghecavei, al lui Ieron, al Fortunii și al lui Marnas. În locul altarului închinat zeilor a construit o biserică și așa a reușit să umple cetatea Gazei de credință în Dumnezeu.
Sfântul Porfirie a murit în anul 420.
Parastasul este slujba care se face pentru oamenii care au trecut la cele sfinte. Termenul „parastas” provine din grecescul „parastasis” care înseamnă „a sta în rând cu cineva, a sta alături de cineva”, conform condoleante.ro
Creștinii ortodocși se ocupă de această slujbă pentru a celebra viața persoanei răposate, iar prin post, rugăciune și priveghere îi putem aminti pe cei dragi care au părăsit această lume.
Înainte de a organiza un parastas este bine să luăm legătura cu un preot pentru a stabili data exactă la care va avea loc slujba, dar și ora sa. În unele zile se fac parastase într-un anumit interval de timp, iar în unele zile Biserica ortodoxă interzice slujbele de pomenire a morților.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?
Slujbele de pomenire a morților, parastasele, se organizează în acest fel: