Pe 26 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul  

Calendarul ortodox 26 iulie 2024: Cine a fost Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul?

Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul este una dintre figurile emblematice ale monahismului românesc din secolul al XVII-lea. Renumit pentru asceza și trăirea sa duhovnicească, acesta a petrecut 37 de ani în rugăciune și post într-o peșteră din Valea Chiliilor, o zonă de o frumusețe naturală și spirituală deosebită, aflată în apropierea Mănăstirii Cetățuia Negru Vodă.

Se crede că Sfântul Ioanichie era cu metania din Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Aceasta sugerează că, înainte de a se retrage în pustnicie, a avut parte de formare monahală în cadrul acestei mănăstiri, învățând și trăind în duhul rugăciunii și al ascultării. Dorința sa de a se dedica complet lui Dumnezeu l-a condus către peștera din Valea Chiliilor, unde a trăit în condiții austere, dedicându-și viața rugăciunii și meditației.

Citește și: Sfânta Ana 2024: Pe ce dată se sărbătorește în Calendarul ortodox?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Sfântul Ioanichie a trecut la Domnul în anul 1638, după o viață dedicată total lui Dumnezeu. Moaștele sale, însă, au fost descoperite abia în anul 1944 de către părintele Pimen Barbieru, egumenul Schitului Cetățuia Negru Vodă. Din păcate, regimul comunist ateu care a urmat a impus reînhumarea acestora, pentru a evita cultul sfinților și păstrarea vie a memoriei lor. Abia la începutul anilor 1990, după căderea regimului comunist, părintele stareț, protosinghelul Modest Ghinea, a reușit să dezgroape din nou sfintele moaște ale Cuviosului Ioanichie.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Arsenie Boca a trecut în rândul sfinților, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Data la care va fi cinstit

În anul 2009, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost trecut în rândul sfinților, fiind recunoscut oficial pentru viața sa sfântă și pentru impactul său spiritual asupra credincioșilor. Sărbătorirea sa anuală amintește de dăruirea sa și de exemplul său de viețuire în rugăciune și smerenie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si