Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 27 februarie 2024?
Pe data de 27 februarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Procopie Decapolitul și pe Sfântul Talaleu.
Marți, pe data de 27 februarie 2024, în Calendarului ortodox, îi sărbătorim pe Sfântul Procopie Decapolitul și pe Sfântul Talaleu.
În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Leandru de Sevilla, Sfântului Mucenic Ghelasie, Preacuviosului Ștefan, Sfântului Mucenic Nisiu, Cuvioșilor Asclipiu și Iacob, Cuviosului Timotei cel din Cezareea și Sfântului Rafael, episcopul de Brooklyn.
În primul rând, pe 27 februarie 2024, îl sărbătorim pe Sfântul Procopie Decapolitul. Acest sfânt era din Decapolis, lângă Marea Galileii.
Încă de când a fost tânăr și-a asumat viața monahală și ulterior s-a afirmat ca un apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isarului.
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
Sfântul Procopie a fost arestat din acest motiv și a fost torturat brutal pentru credința lui. După a murit împăratul Leon a avut loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică. Sfântul Procopie s-a întors atunci la viața sihăstrească și a trăit așa până la o vârstă destul de înaintată, până când a murit în secolul al IX-lea.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sfântul Talaleu este sărbătorit și el în această zi. De origine, el a fost sirian și a fost un mare nevoitor în secolul al VI-lea. Prima dată, el a fost monah la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar apoi și-a trăit viața într-un cimitir.
El a fost de multe ori lovit și atacat de duhurile rele. Cu toate acestea, Dumnezeu l-a învrednicit pe acest cuvios cu harul facerii de minuni, iar el a reușit să vindece mulți bolnavi. Acest sfânt a trecut la cele veșnice în jurul anului 460, conform crestinortodox.ro
Ziua imediat anterioară unei sărbători se numește ajun, iar în astfel de zile credincioșii se pot pregăti ținând post și rugându-se la Dumnezeu.
În această zi, credincioșii țin post, așadar, însă acest post este ușor diferit, este un post aspru.
Este recomandat ca ajunarea să aibă loc ori de câte ori o persoană are nevoie de un sprijin duhovnicesc. Spre exemplu, într-o situație în care ne dorim să avem „noroc”, să „ne meargă bine”, înainte de un examen, atunci când suntem într-un necaz, este bine să ținem acest post mai aspru de o zi.
Acest post se mai numeste și „postul negru” și îl întâlnim chiar mai des sub această denumire. Practic, în zilele în care ținem ajunarea sau „postul negru”, nu trebuie să mâncăm și să bem nimic o zi întreagă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile
Conform celor spuse de Părintele Ilarion pentru Casa Creștinului, există unele aspecte de care creștinii ar trebui să țină cont atunci când țin un astfel de post.