Marți, pe data de 27 februarie 2024, în  Calendarului ortodox, îi sărbătorim pe Sfântul Procopie Decapolitul și pe Sfântul Talaleu.

În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Leandru de Sevilla, Sfântului Mucenic Ghelasie, Preacuviosului Ștefan, Sfântului Mucenic Nisiu, Cuvioșilor Asclipiu și Iacob, Cuviosului Timotei cel din Cezareea și Sfântului Rafael, episcopul de Brooklyn.

Cine sunt sfinții sărbătoriți marți, pe data de 27 februarie 2024 în Calendarul ortodox?

În primul rând, pe 27 februarie 2024, îl sărbătorim pe Sfântul Procopie Decapolitul. Acest sfânt era din Decapolis, lângă Marea Galileii.

Încă de când a fost tânăr și-a asumat viața monahală și ulterior s-a afirmat ca un apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isarului. 

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Sfântul Procopie a fost arestat din acest motiv și a fost torturat brutal pentru credința lui. După a murit împăratul Leon a avut loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică. Sfântul Procopie s-a întors atunci la viața sihăstrească și a trăit așa până la o vârstă destul de înaintată, până când a murit în secolul al IX-lea.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sfântul Talaleu este sărbătorit și el în această zi. De origine, el a fost sirian și a fost un mare nevoitor în secolul al VI-lea. Prima dată, el a fost monah la Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar apoi și-a trăit viața într-un cimitir.

El a fost de multe ori lovit și atacat de duhurile rele. Cu toate acestea, Dumnezeu l-a învrednicit pe acest cuvios cu harul facerii de minuni, iar el a reușit să vindece mulți bolnavi.

Acest sfânt a trecut la cele veșnice în jurul anului 460, conform crestinortodox.ro

sfintii procopie si talaleu

Pe data de 27 februarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfântul Procopie Decapolitul și pe Sfântul Talaleu.

[Sursa foto: Doxologia]

Ce este ajunarea și cum ne poate ajuta?

Ziua imediat anterioară unei sărbători se numește ajun, iar în astfel de zile credincioșii se pot pregăti ținând post și rugându-se la Dumnezeu. 

În această zi, credincioșii țin post, așadar, însă acest post este ușor diferit, este un post aspru.

Este recomandat ca ajunarea să aibă loc ori de câte ori o persoană are nevoie de un sprijin duhovnicesc. Spre exemplu, într-o situație în care ne dorim să avem „noroc”, să „ne meargă bine”, înainte de un examen, atunci când suntem într-un necaz, este bine să ținem acest post mai aspru de o zi.

Acest post se mai numeste și „postul negru” și îl întâlnim chiar mai des sub această denumire. Practic, în zilele în care ținem ajunarea sau „postul negru”, nu trebuie să mâncăm și să bem nimic o zi întreagă. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

post negru

Postul negru se mai numește și „ajunare”.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Conform celor spuse de Părintele Ilarion pentru Casa Creștinului, există unele aspecte de care creștinii ar trebui să țină cont atunci când țin un astfel de post.

  • În zilele de post nu ar trebui să te cerți cu nimeni, iar dacă te superi pe cineva, trebuie să încerci să te stăpânești și să ierți.
  • Prin post nu te abții doar de la mâncare, ci și de la păcate și răutate.
  • Nu ar trebui să dormi în ziua postului pentru ca că riști ca diavolul să râdă de tine pentru că ai vrut să treci mai ușor prin post.
  • Nu ar trebui să faci vizite în ziua în care postești pentru a nu risca să fii servit cu mâncare și totodată nu ai voie să spui că postești.
  • Ar fi bine ca mâncarea pe care ar fi trebuit să o mănânci în ziua în care postești să o împarți celor sărmani.
  • Cei ce simt că nu pot duce postul au voie să ia o bucățică de anaforă și 3 guri de agheasmă.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si