Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 28 iulie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 28 iulie 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 28 iulie 2024?

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 28 iulie 2024, în Calendarul ortodox  sunt sărbătoriți Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena 

Calendarul ortodox 28 iulie 2024: Cine au fost Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena?

Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena se numără printre primii șapte diaconi ai Bisericii, a căror hirotonire este relatată în Faptele Apostolilor (6, 1-6). Acești bărbați sfinți au fost aleși de către Apostoli pentru a îndeplini slujba diaconiei, menită să asigure buna administrare a treburilor zilnice și să asiste la slujbele bisericești, astfel încât Apostolii să se poată concentra pe rugăciune și propovăduirea Cuvântului.

Pe lângă Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, ceilalți trei diaconi sunt Ștefan, Filip și Nicolae. Totuși, Sfantul Ștefan nu este prăznuit în această zi, deoarece este sărbătorit pe 27 decembrie, iar Nicolae nu se numără printre ei, deoarece a căzut în erezie.

Filip este pomenit de Biserică pe 11 octombrie.

Prohor a fost hirotonit episcop în Nicomidia și a avut privilegiul de a-l însoți pe Sfântul Apostol Ioan pentru o vreme, în insula Patmos. Aici, Ioan a avut viziunea care a dus la scrierea Apocalipsei. Prohor și-a dedicat viața slujirii Domnului, răspândind Evanghelia și întărind credința creștină în comunitățile pe care le-a păstorit.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Citește și: Sfânta Ana 2024: Pe ce dată se sărbătorește în Calendarul ortodox?

Nicanor a primit cununa muceniciei în aceeași zi în care Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre. Această coincidență subliniază devotamentul său neclintit față de credință și sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru a mărturisi pe Hristos.

Timon a fost numit episcop în Bastoria, o cetate din Arabia. Conform tradiției, Timon a murit răstignit în această cetate, urmând astfel exemplul Mântuitorului. Prin răbdarea și suferința sa, Timon a demonstrat o credință neclintită și o dragoste desăvârșită față de Hristos.

Citește și: Arsenie Boca a trecut în rândul sfinților, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Data la care va fi cinstit

Parmena a vestit Evanghelia Domnului în Macedonia, unde a lucrat neobosit pentru convertirea și întărirea credincioșilor. El a murit ca mucenic la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117), aducând astfel o mărturie vie a credinței și devotamentului său.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI