In articol:
- Informații despre Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știe creștinii?
- Cine a fost Iosif, fiul patriarhului Iacob? Este prăznuit pe 29 aprilie 2024, în Săptămâna Mare
- Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor
Ziua de 29 aprilie 2024 este cunoscută ca fiind Lunea Mare din Săptămâna Patimilor în acest an, conform Calendarului ortodox.
Informații despre Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să știe creștinii?
Lunea Mare este a doua zi din Săptămâna Patimilor, după Duminica Floriilor.
În această zi se face pomenirea patriarhului Iosif, care a fost vândut de frații săi pe 30 de arginți, exact ca atunci când Iisus a fost vândut de Iuda.
Citește și: Când încep Deniile din Săptămâna Mare în 2024? Programul
Lunea Mare este o zi dedicată curățeniei înainte de Paște. Este ziua în care gospodinele fac curățenie generală în casă și în gospodărie.
Cine a fost Iosif, fiul patriarhului Iacob? Este prăznuit pe 29 aprilie 2024, în Săptămâna Mare
Tatăl lui Iosif, Iacob, l-a trimis pe acesta într-o zi să îi aducă vești despre frații săi care erau plecați cu oile pe câmp. Aceștia erau invidioși pe Iosif, datorită bogățiilor vieții sale: „Eram la câmp cu toții și legam snopi. Snopii mei stăteau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”/ „Se pare că soarele, luna și 11 stele se aplecau și se închinau în fața mea”.
Văzându-l că vine de la casta tatălui spre ei, frații lui Iosif au spus cu gura tare că își doresc să îl omoare și să îl arunce într-un puț, iar apoi să motiveze că a fost mâncat de o fiară sălbatică. Cu toate acestea, Ruben, unul dintre frații săi le-a spus acestora că este mai bine să îl arunce într-un alt puț față de cel dorit inițial și să nu se atingă de corpul Sfântului Iosif.
Iosif a fost aruncat în puț, dar a fost scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginți unor negustori.
Frații lui au dorit să îi acopere fața și au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge. Apoi, când s-au întors acasă la lăsarea serii, ei i-au arătat haina lui Iacob și i-au spus acestuia că fiul său a fost mâncat de o fiară sălbatică.
Iosif care a fost aruncat de frații lui în fântână și apoi vândut pe 30 de arginți negustorilor semnifică punerea lui Hristos în mormânt. Iosif este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.
Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024: Tradiții pentru fiecare zi în parte
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor
„Doamne Iisuse Hristoase, cu adânca umilință recunosc și mărturisesc, ca în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești.
Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, ma rog cu umilința indurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajuta să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfanta Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te sa fie voia Ta cu mine, după buna plăcerea Ta. Pedepsește-ma Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu in cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în rai.
La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor.
Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă vad la moartea mea, stand în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă sa vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat in veci. Amin .” (sursă: avantaje.ro)