In articol:
Pe 29 decembrie 2024, în Calendarul ortodox este pomenită o sărbătoare importantă, cea a Sfinților 14.000 de prunci uciși de Irod. Această zi aduce aminte de una dintre cele mai tragice și cutremurătoare fapte consemnate în relatările biblice: uciderea pruncilor din Betleem și din împrejurimi, la porunca crudă a regelui Irod.
Povestea tragică a pruncilor nevinovați
După ce Irod a aflat de la magi că s-a născut un împărat căruia i se vor închina toate popoarele, frica și mânia acestuia au atins apogeul. Irod era hotărât să elimine orice amenințare la tronul său. El le-a cerut magilor să se întoarcă și să îi spună unde se află Pruncul Iisus, pretextând că vrea și el să I se închine.
Văzându-se înșelat, Irod a ordonat uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească din Betleem și din împrejurimi, care aveau vârsta de până la doi ani, sperând astfel să-L ucidă și pe Pruncul Hristos. Această crimă îngrozitoare a fost prevestită în Vechiul Testament de prorocul Ieremia: „Glas se aude în Rama, bocet și plângere amară.
Citește și: La mulți ani 2025! Cele mai frumoase mesaje de Anul Nou
Acești prunci nevinovați, uciși fără vină, sunt considerați martiri ai lui Hristos și primii care și-au dat viața pentru El.
Biserica îi cinstește pe acești prunci ca pe niște mucenici, deoarece moartea lor nevinovată devine o mărturie a planului lui Dumnezeu. Deși această crimă a fost un act al răutății omenești, ea a fost îngăduită pentru ca voia divină să se împlinească.
În aceeași vreme, Irod a poruncit și uciderea altor oameni considerați o amenințare pentru domnia sa. Printre victime s-au numărat:
- Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, ucis în Templu pentru că nu l-a dat pe fiul său la moarte;
- Hircan, Marele Preot, și cei șaptezeci de bătrâni ai Sinedriului, care îl sfătuiseră cu privire la nașterea Pruncului Mesia.