Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 29 februarie 2024?
Pe data de 29 februarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman.
Pe 29 februarie 2024, joi, conform Calendarului ortodox, îi sărbătorim pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Vasile, Sfântul Mucenic Proteriu (arhiepiscopul Alexandriei), Sfântului Mucenic Nestor, Sfintelor Chira și Marana și Sfinților Apostoli Nimfas și Evvul.
Pe data de 29 februarie 2024, în acest an bisect, în Calendarul ortodox îi regăsim pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.
Primul sfânt sărbătorit în această zi este Sfântul Cuvios Ioan Casian, care s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în jurul anului 360.
Acesta a fost atras încă de mic de viața bisericească, iar la vârsta de doar 17 ani, el a plecat în Palestina alături de bunul său prieten, Gherman. Cei doi au petrecut 2 ani la o mănăstire din Betleem, acolo unde au îmbrățișat viața monahală. Apoi, au părăsit Palestina și au mers în Egipt pentru a cunoaște și a învăța viața marilor asceți.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
După ceva vreme, cei doi merg împreună la Constantinopol unde îl cunosc pe Sf. Ioan Gură de Aur. Acesta din urmă la hirotonit diacon pe Sf. Ioan Casian, iar pe Gherman preot.
În anul 405, aceștia merg în Roma și încearcă să îi ia apărarea Sfântului Ioan Gură de Aur, care pe atunci era patriarh al Constantinopolului. Acesta a fost exilat în anul 404, pentru a doua oară.
Sf. Gherman a trecut la cele sfinte la Roma. Apoi, Casian a mers la Marsilia, iar în anul 415 a întemeiat două mănăstiri: una era destinată bărbaților, iar alta femeilor.
În prezent, Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitor al Marsiliei. El a murit în jurul anului 435, conform crestinortodox.ro
Săptămâna Albă, denumită și Săptămâna Brânzei sau a Untului, reprezintă o perioadă de tranziție înainte de începerea Postului Mare.
Credincioșii nu au voie să consume carne în această săptămână, iar în zilele de miercuri și vineri este dezlegare la ouă, brânză, lapte și pește.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Această perioadă are scopul de a-i întări pe credincioși din punct de vedere duhovnicesc și de a-i pregăti, așadar, pentru zilele de post ce urmează.
Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante
Începând cu ziua de miercuri a Săptămânii Albe și până în ziua de miercuri a Săptămânii Mari, trebuie rostită rugăciunea Sfântului Efrem Sirul- „Doamne și Stăpânul vieții mele”.
Săptămâna Albă amintește de viața primilor oameni ajunși în Rai. Aceștia nu erau consumatori de carne, deoarece, de fapt, oamenii au început să consume carne după ce unul dintre ei a păcătuit, potrivit Doxologia.ro