Pe 29 februarie 2024, joi, conform  Calendarului ortodox, îi sărbătorim pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Vasile, Sfântul Mucenic Proteriu (arhiepiscopul Alexandriei), Sfântului Mucenic Nestor, Sfintelor Chira și Marana și Sfinților Apostoli Nimfas și Evvul.

Cine sunt sfinții sărbătoriți pe 29 februarie 2024 în Calendarul ortodox?

Pe data de 29 februarie 2024, în acest an bisect, în Calendarul ortodox îi regăsim pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea.

În anii nebisecți, ei sunt sărbătoriți pe 28 februarie.

Primul sfânt sărbătorit în această zi este Sfântul Cuvios Ioan Casian, care s-a născut în provincia romană Scythia Minor, în jurul anului 360.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi sfântă

Acesta a fost atras încă de mic de viața bisericească, iar la vârsta de doar 17 ani, el a plecat în Palestina alături de bunul său prieten, Gherman. Cei doi au petrecut 2 ani la o mănăstire din Betleem, acolo unde au îmbrățișat viața monahală. Apoi, au părăsit Palestina și au mers în Egipt pentru a cunoaște și a învăța viața marilor asceți.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

După ceva vreme, cei doi merg împreună la Constantinopol unde îl cunosc pe Sf. Ioan Gură de Aur. Acesta din urmă la hirotonit diacon pe Sf. Ioan Casian, iar pe Gherman preot.

În anul 405, aceștia merg în Roma și încearcă să îi ia apărarea Sfântului Ioan Gură de Aur, care pe atunci era patriarh al Constantinopolului. Acesta a fost exilat în anul 404, pentru a doua oară. 

sfantul gherman si sfantul ioan casian

În 2024, când este an bisect, Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman sunt celebrați pe 29 februarie 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Sf. Gherman a trecut la cele sfinte la Roma. Apoi, Casian a mers la Marsilia, iar în anul 415 a întemeiat două mănăstiri: una era destinată bărbaților, iar alta femeilor.

În prezent, Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitor al Marsiliei. El a murit în jurul anului 435, conform crestinortodox.ro

Ce este Săptămâna Albă?

Săptămâna Albă, denumită și Săptămâna Brânzei sau a Untului, reprezintă o perioadă de tranziție înainte de începerea Postului Mare.

Credincioșii nu au voie să consume carne în această săptămână, iar în zilele de miercuri și vineri este dezlegare la ouă, brânză, lapte și pește.

lapte

Află ce este bine să consumi în Săptămâna Albă.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Această perioadă are scopul de a-i întări pe credincioși din punct de vedere duhovnicesc și de a-i pregăti, așadar, pentru zilele de post ce urmează. 

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Începând cu ziua de miercuri a Săptămânii Albe și până în ziua de miercuri a Săptămânii Mari, trebuie rostită rugăciunea Sfântului Efrem Sirul- „Doamne și Stăpânul vieții mele”.

Săptămâna Albă amintește de viața primilor oameni ajunși în Rai. Aceștia nu erau consumatori de carne, deoarece, de fapt, oamenii au început să consume carne după ce unul dintre ei a păcătuit, potrivit Doxologia.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si