Pe 29 octombrie 2024, în calendarul ortodox este pomenită Sfânta Muceniță Anastasia Romana, o figură emblematică a credinței creștine din perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, cunoscută pentru viața sa plină de devoțiune și martiriul suferit pentru credința sa în Hristos.

Cine a fost Sfânta Muceniță Anastasia?

Sfânta Anastasia a trăit în perioada împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), renumiți pentru campaniile lor de persecutare a creștinilor.

Orfană de la o vârstă fragedă, ea a fost luată sub ocrotirea stareței Sofia, într-o mănăstire din apropierea Romei. În acest mediu monahal, Anastasia a crescut într-un spirit de profundă credință, devenind cunoscută pentru frumusețea sa duhovnicească.

Citește și: Ziua Morților și Sărbătoarea Tuturor Sfinților: Pe ce dată pică în 2024 cele două sărbători?

Cu toate acestea, frumusețea ei fizică a atras atenția autorităților păgâne. Guvernatorul Probus, auzind despre Anastasia, a trimis soldați pentru a o aduce în fața sa, intenționând să o convingă să renunțe la credința creștină și să o ia de soție. Anastasia a refuzat categoric, afirmându-și devotamentul față de Hristos. Răspunsul ei plin de curaj, „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință,” a determinat guvernatorul să o supună la torturi brutale.

Pentru refuzul ei de a se lepăda de credință, Sfânta Anastasia a fost supusă unor chinuri cumplite. Moaștele sale au fost păstrate cu sfințenie, iar la Mănăstirea Grigoriu de pe Muntele Athos se află astăzi o parte dintre moaștele sale.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O vedetă OnlyFans a anunțat că se retrage după 3 ani și 67 de milioane de dolari câștigați. Apoi s-a răzgândit- antena3.ro

Citeste si: Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere- wowbiz.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și neagră

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si