Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 29 octombrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 29 octombrie 2024!

Andreea Stoica,

Sfânta Muceniță Anastasia Romana

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 29 octombrie 2024, în calendarul ortodox este pomenită Sfânta Muceniță Anastasia Romana, o figură emblematică a credinței creștine din perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, cunoscută pentru viața sa plină de devoțiune și martiriul suferit pentru credința sa în Hristos.

Cine a fost Sfânta Muceniță Anastasia?

Sfânta Anastasia a trăit în perioada împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), renumiți pentru campaniile lor de persecutare a creștinilor. Orfană de la o vârstă fragedă, ea a fost luată sub ocrotirea stareței Sofia, într-o mănăstire din apropierea Romei. În acest mediu monahal, Anastasia a crescut într-un spirit de profundă credință, devenind cunoscută pentru frumusețea sa duhovnicească.

Citește și: Ziua Morților și Sărbătoarea Tuturor Sfinților: Pe ce dată pică în 2024 cele două sărbători?

Cu toate acestea, frumusețea ei fizică a atras atenția autorităților păgâne. Guvernatorul Probus, auzind despre Anastasia, a trimis soldați pentru a o aduce în fața sa, intenționând să o convingă să renunțe la credința creștină și să o ia de soție. Anastasia a refuzat categoric, afirmându-și devotamentul față de Hristos.

Răspunsul ei plin de curaj, „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință,” a determinat guvernatorul să o supună la torturi brutale.

Pentru refuzul ei de a se lepăda de credință, Sfânta Anastasia a fost supusă unor chinuri cumplite. Moaștele sale au fost păstrate cu sfințenie, iar la Mănăstirea Grigoriu de pe Muntele Athos se află astăzi o parte dintre moaștele sale.

Citeste si: Anumiți pensionari vor primi 320 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia de această sumă- kanald.ro

Citeste si: Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor- wowbiz.ro

Citeste si: Apariţie incendiară a Andreei Sasu la braţul iubitului său, Philipp Plein. Cum au petrecut cei doi îndrăgostiţi de Halloween- antena3.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și neagră

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI