Pe 3 august 2024, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Isachie, Dalmat si Faust. De asemenea, tot în această zi sunt prăznuiți și Sfântul Cuvios și Mărturisitor Ioan și Sfânta Mironosiță Salomeea. 

Cine a fost Sfântul Cuvios Dalmat și fiul său Faust?

Pe 3 august 2024, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dalmat, unul dintre ucenicii Sfântului Isachie. Dalmat este cunoscut pentru viața sa deosebit de ascetică și pentru rolul său important în apărarea credinței ortodoxe la al treilea Sinod Ecumenic de la Efes din anul 431.

Sfântul Dalmat, împreună cu fiul său Faust, a fost un apărător fervent al doctrinei ortodoxe, luptând împotriva învățăturilor eretice ale lui Nestorie.

Dalmat, fost ostaș în armata imperială a împăratului Teodosie cel Mare, a părăsit viața lumească, inclusiv familia sa, pentru a se dedica complet vieții monahale. Sub îndrumarea Sfântului Isachie, Dalmat și-a impus o asceză severă, ajungând să postească până la 40 de zile. Activitatea sa spirituală și teologică l-a consacrat ca un stâlp al ortodoxiei în vremuri tulburi.

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2024: Tradiții pentru această zi sfântă. Este cruce roșie în Calendarul ortodox

Sfântul Cuvios și Mărturisitor Ioan

Tot pe 3 august, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios și Mărturisitor Ioan, egumenul Mănăstirii Patalaria. Acesta a fost un mare ascet și mărturisitor al credinței ortodoxe, cunoscut pentru viața sa de rugăciune și dedicare spirituală.

Prin exemplul său, Ioan a inspirat mulți monahi și credincioși să urmeze calea credinței autentice.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Sfânta Mironosiță Salomeea

În aceeași zi, se sărbătorește și Sfânta Mironosiță Salomeea. Ea este una dintre femeile care au urmat și slujit Domnului Iisus Hristos în timpul vieții Sale pământești și care, după răstignirea Sa, a fost printre cele care au venit la mormânt pentru a-L unge cu miresme.

Sfânta Salomeea este cinstită pentru credința sa neclintită și devotamentul ei față de Hristos

Sursa:  crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si