Duminică, pe 3 martie 2024, conform  Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc. 

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Mucenic Teodoret, Sfinții Zenon și Zoil și Sfânta Cuvioasă Piamun.

Informații despre viețile Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc, sarbatoriți pe 3 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic au fost frați și buni prieteni cu Vasilisc.

Acesta din urmă era nepotul Sfântului Teodor Tiron. 

Toți cei trei mucenici au ajuns să fie închiși pentru credința lor în Iisus Hristos.

Conducătorul orașului Amasea, Asclepiodot, a încercat să îl ademenească pe Eutropie printr-o invitație la un eveniment destinat doar anumitor persoane. Sfântul a refuzat, iar apoi a primit o ofertă în bani. A refuzat-o și pe aceasta, amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2024: Cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi sfântă

sfintii mucenici eutropiu, cleonic si vasilisc

Citește informații despre viețile Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc, sarbatoriți pe 3 martie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Ighemonul a văzut că nu îl poate face pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor și i-a cerut lui Cleonic și Vasilisc acest lucru, în schimb. Aceștia i-au răspuns că exact ca Eutropiu, și ei au o puternică credință în divinitate. Totodată, au spus că și ei vor pătimi pentru Hristos, exact ca Eutropiu. Acești sfinți au crezut cu tărie că nici diavolul nu ar fi putut să îi despartă.

„Precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credință și îndeosebi cu dragostea”, au spus acestia, conform crestinortodox.ro

Sfinții Mucenici au trecut prin chinuri de neimaginat pentru credința lor puternică.

În timp ce suferea, Sfântul Eutropiu nu a încetat să se roage la Cel de sus. Iisus Hristos i-a răspuns și li s-a arătat mucenicilor, alături de îngerii săi, dar și cu Sfântul Teodor Tiron.

Soldații și alți martori l-au putut vedea pe Mântuitor și au cerut ighemonului să înceteze toate torturile.

Într-un final, pentru că nu s-au lepădat de credința lor în Hristos, Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea din Asia Mică, pe 3 martie 308. Corpul neînsuflețit al Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic și a fost uns cu mir și dus într-un sat, iar trupul lui Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost omorât pe 22 mai.

Cum se scrie un Acatist?

Creștinii trebuie să știe câteva „reguli” pentru a putea întocmi un acatist corect.

În primul rând, pentru începutul Acatistului, trecem în partea dreaptă de sus a foii data, iar la mijlocul foii trecem „Acatist”. Specificăm numărul zilelor pentru care credincioșul vrea să îi fie citit, de exemplu „20 de zile”.

Ulterior, sub cuvântul „Acatist” scriem pentru cine este adresat: celor care sunt în viață sau celor care au trecut în neființă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

La mijlocul Acatistului vor fi enumerate persoanele pentru care preotul va trebui să se roage și va fi trecut în Acatist doar prenumele persoanelor.

preot care citeste

Află cum se scrie corect un Acatist.

[Sursa foto: condoleante.ro]

Citește și: Când se fac mucenici în 2024? Rețete moldovenească și cea muntenească

Trecem persoanele pe care le menționăm în Acatist în ordinea următoare:

  • Preotul de la botez
  • Preotul care te-a cununat
  • Preotul duhovnic
  • Naşii de botez
  • Naşii de cununie
  • Părinţii şi fraţii
  • Socrii și cumnații
  • Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii
  • Finii de cununie
  • Finii de botez
  • Bunici, unchi, mătuşe, veri
  • Prieteni

La finalul Acatistului vom trece, în funcție de cei pentru care ne vom ruga, vii sau morți, două formulări:

  • pentru vii: „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru...”, iar apoi fiecare va completa cu diverse nevoie pe care le are (ex. sănătate, liniște, etc.)
  • pentru morți: după ce folosim formularea precedentă, chiar și la morți, vom încheia Acatistul cu „Cu tot neamul lor cel adormit”.

La finalul oricărui Acatist spunem „Amin”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si