Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 3 noiembrie 2024?

Află ce ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 3 noiembrie 2024!

Andreea Stoica,

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 3 noiembrie 2024?

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 3 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox sunt pomeniți pe Sfinții Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul, și Aitala, diaconul, martiri creștini care au trăit în secolul al IV-lea, în timpul domniei împăratului Sapor, regele Persiei. Aceștia au mărturisit credința în Hristos și au suferit chinuri îndelungate și crude pentru credința lor, devenind astfel martori ai iubirii de Dumnezeu într-o perioadă marcată de persecuții religioase.

Viața Sfântului Achepsima

Sfântul Achepsima, episcop creștin dedicat slujirii lui Dumnezeu și apărării credinței, a fost arestat în contextul prigoanei împotriva creștinilor declanșate de împăratul persan Sapor.

Timp de trei ani, el a îndurat condiții cumplite de detenție și torturi crunte, fiind în cele din urmă decapitat pentru credința sa. Moartea sa a fost vestită într-un mod miraculos: un copil, necunoscut de cei din jur, a intrat în casa lui Achepsima și l-a sărutat pe cap, rostind cuvintele: „Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!”

Această mărturie divină a fost văzută ca o prevestire a martiriului său.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Când începe Postul Crăciunului?

Mărturisirea și martiriul Sfinților Iosif și Aitala

Împreună cu Sfântul Achepsima, preotul Iosif și diaconul Aitala au rămas statornici în mărturisirea credinței lor creștine. Deși au fost supuși unor torturi teribile, aceștia nu s-au lepădat de Hristos.

Citește și: A murit starețul Mănăstirii Nicula din Cluj, arhimandritul Nicolae Moldovan. Doliu în Biserica Ortodoxă

Ca pedeapsă, persecutorii i-au îngropat în pământ până la mijloc și i-au forțat pe ceilalți creștini să îi lovească cu pietre. Totuși, lucrarea lui Dumnezeu s-a făcut cunoscută chiar și în această grea suferință: trupul Sfântului Iosif a dispărut în chip minunat în timpul nopții, iar peste locul unde a fost îngropat Aitala a răsărit un arbore de mir.

Frunzele și ramurile acestui arbore aveau puteri vindecătoare, oferind alinare tuturor celor ce erau cuprinși de boli. Acest arbore miraculos a rodit timp de cinci ani, până când păgânii l-au distrus, tăindu-l de la rădăcină.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI