Pe 30 august 2024, în Calendarul ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Ierarh Alexandru.

Calendar ortodox 30 august 2024: Sfântul Ierarh Varlaam

Pe 30 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Varlaam, o personalitate marcantă a spiritualității și culturii românești. Canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 12 februarie 2007 și proclamat solemn ca sfânt pe 29 august 2007 la Mănăstirea Secu, unde se află și osemintele sale, Sfântul Varlaam rămâne o figură de referință în istoria Moldovei.

Deși locul nașterii sale este disputat, cea mai plauzibilă ipoteză este că Sfântul Varlaam s-ar fi născut în satul Borcești, din zona Neamțului. Primul său contact cu viața monahală a avut loc la "Schitul lui Zosin", unde a început să-și trăiască viața în slujba lui Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Varlaam a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632 și 1653, perioadă în care a avut realizări remarcabile. Unul dintre meritele sale majore a fost stabilirea dreptului preoților de a fi judecați numai de instanțele bisericești, consolidând astfel autonomia Bisericii în raport cu puterea seculară.

Un alt moment semnificativ din activitatea sa a fost construirea Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, un adevărat monument de artă și spiritualitate. În 1641, Varlaam a așezat aici moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, un dar primit de la Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, prin mijlocirea domnitorului Vasile Lupu.

Sprijinit de Sfântul Mitropolit Petru Movilă al Kievului, Sfântul Varlaam a fost responsabil pentru înființarea primei tipografii românești din Moldova, în anul 1640. Această realizare a marcat un moment de cotitură pentru cultura românească, facilitând accesul la cărți și la educație religioasă pentru populație.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

Citește și: Sf. Alexandru 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce semnificație are această zi?

În 1643, Sfântul Varlaam a tipărit „Cazania” sau „Cartea românească de învățătură la duminicile de peste an, la praznice împărătești și la sfinți mari,” prima carte românească tipărită în Moldova. Această lucrare a avut un impact profund asupra dezvoltării limbii române scrise și a educației religioase în spațiul moldovenesc.

Un alt aspect important al activității sale a fost organizarea Sinodului de la Iași din anul 1642, care a avut ca scop îndreptarea și aprobarea „Mărturisirii de credință” alcătuită de Mitropolitul Petru Movilă al Kievului. Acest sinod a fost esențial pentru consolidarea ortodoxiei în fața provocărilor doctrinare din acea vreme.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Anca Dinicu a dezvăluit ce nume a ales pentru fiul său. Ce semnificație specială are- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

În anul 1639, Sfântul Varlaam a fost unul dintre cei trei candidați propuși pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului, o recunoaștere a influenței și respectului de care se bucura în întreaga lume ortodoxă.

Sfântul Ierarh Varlaam a trecut la cele veșnice spre sfârșitul anului 1657

Citește și: Calendar ortodox septembrie 2024: Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Sfântul Ierarh Alexandru

Tot pe 30 august 2024 este sărbătorit și Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337). Acesta a participat ca diacon la Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, luptând împotriva ereziei lui Arie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si