Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 30 septembrie 2024?
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 30 septembrie 2024!
Pe 30 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Luminatorul, cunoscut drept Apostolul Armeniei și cel care a creștinat poporul armean. Viața sa a fost una plină de nevoințe și suferințe, dar și de biruințe spirituale, reușind să convertească un întreg regat la creștinism.
Sfântul Grigorie Luminatorul s-a născut în anul 240 în Valarshapat, capitala provinciei Ararat din Armenia.
După educația sa la Cezareea, Grigorie s-a întors în Armenia, hotărât să își convertească poporul la creștinism. Conform tradiției armene, istoricul Agathangel, secretar al împăratului armean Tiridates, menționează că Grigorie a început să distrugă templele și altarele zeilor păgâni din Armenia, începând cu cel din Ashtishat. Aceste acțiuni i-au atras furia împăratului Tiridates, care l-a supus pe Grigorie la multiple torturi și l-a închis într-o închisoare subterană, cunoscută drept Groapa cu Șerpi, timp de 13 ani.
După ani de suferință, Grigorie a reușit, prin puterea credinței sale, să-l convertească chiar pe împăratul Tiridates, care, impresionat de credința și rezistența sa, a acceptat să fie botezat.
Această convertire a influențat întreaga curte regală și poporul armean, care, la rândul său, a îmbrățișat creștinismul.Citește și: Cum ajungi la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca. Traseu și program
După convertirea lui Tiridates, Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop de către Leontiu de Cezareea, iar Petru de Sevaste l-a intronizat ca episcop al Armeniei. A devenit astfel primul episcop al Armeniei și increștinătorul poporului armean, conducând Biserica din Armenia timp de 31 de ani.
Sub conducerea sa, creștinismul a devenit religia oficială a regatului armean, iar Armenia a fost primul stat din lume care a adoptat creștinismul ca religie de stat.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sfântul Grigorie și-a hirotonit cei doi fii, Vhartanes și Aristages, ca episcopi. Aristages a fost succesorul său ca patriarh al Armeniei și a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325. În timpul vieții sale, Grigorie a întreprins și o călătorie la Roma împreună cu împăratul Tiridates, pentru a consolida legăturile creștine.
Spre finalul vieții, Grigorie s-a retras într-o peșteră din Manyea, în provincia Taran, pentru a duce o viață de asceză și rugăciune. A murit în singurătate, iar trupul său a fost descoperit de niște păstori care, neștiind cine era, au ridicat o movila de pietre deasupra sa.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sfântul Grigorie Luminatorul este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Armeană, ca luminător și apostol al poporului armean. O parte din moaștele sale se află în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi din București. De asemenea, Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei” din Reședința Patriarhală își sărbătorește hramul principal pe 30 septembrie.