Pe 30 septembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Luminatorul, cunoscut drept Apostolul Armeniei și cel care a creștinat poporul armean. Viața sa a fost una plină de nevoințe și suferințe, dar și de biruințe spirituale, reușind să convertească un întreg regat la creștinism.

Cine a fost Sfântul Grigorie Luminatorul?

Sfântul Grigorie Luminatorul s-a născut în anul 240 în Valarshapat, capitala provinciei Ararat din Armenia.

Provenind dintr-o familie nobilă, Grigorie a fost trimis încă de copil la Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credința creștină și botezat. Aici s-a căsătorit și a avut doi fii: Vhartanes și Aristages, care, la rândul lor, au jucat un rol important în creștinarea Armeniei.

Misiunea de creștinare a Armeniei

După educația sa la Cezareea, Grigorie s-a întors în Armenia, hotărât să își convertească poporul la creștinism. Conform tradiției armene, istoricul Agathangel, secretar al împăratului armean Tiridates, menționează că Grigorie a început să distrugă templele și altarele zeilor păgâni din Armenia, începând cu cel din Ashtishat. Aceste acțiuni i-au atras furia împăratului Tiridates, care l-a supus pe Grigorie la multiple torturi și l-a închis într-o închisoare subterană, cunoscută drept Groapa cu Șerpi, timp de 13 ani.

După ani de suferință, Grigorie a reușit, prin puterea credinței sale, să-l convertească chiar pe împăratul Tiridates, care, impresionat de credința și rezistența sa, a acceptat să fie botezat.

Această convertire a influențat întreaga curte regală și poporul armean, care, la rândul său, a îmbrățișat creștinismul.

Citește și: Cum ajungi la Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca. Traseu și program

După convertirea lui Tiridates, Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop de către Leontiu de Cezareea, iar Petru de Sevaste l-a intronizat ca episcop al Armeniei. A devenit astfel primul episcop al Armeniei și increștinătorul poporului armean, conducând Biserica din Armenia timp de 31 de ani.

Sub conducerea sa, creștinismul a devenit religia oficială a regatului armean, iar Armenia a fost primul stat din lume care a adoptat creștinismul ca religie de stat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp- wowbiz.ro

Sfântul Grigorie și-a hirotonit cei doi fii, Vhartanes și Aristages, ca episcopi. Aristages a fost succesorul său ca patriarh al Armeniei și a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325. În timpul vieții sale, Grigorie a întreprins și o călătorie la Roma împreună cu împăratul Tiridates, pentru a consolida legăturile creștine.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Spre finalul vieții, Grigorie s-a retras într-o peșteră din Manyea, în provincia Taran, pentru a duce o viață de asceză și rugăciune. A murit în singurătate, iar trupul său a fost descoperit de niște păstori care, neștiind cine era, au ridicat o movila de pietre deasupra sa.

Citeste si: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa Uță! Tânăra a intervenit dur în scandalul dintre cei doi- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: IPS Teodosie, total împotriva celor care trăiesc în concubinaj! Arhiepiscopul Tomisului, alte declarații controversate: „Aţi fost în slujba celui rău”

Sfântul Grigorie Luminatorul este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Armeană, ca luminător și apostol al poporului armean. O parte din moaștele sale se află în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi din București. De asemenea, Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei” din Reședința Patriarhală își sărbătorește hramul principal pe 30 septembrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si