În fiecare an, pe 31 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește un eveniment cu o semnificație profundă pentru credincioși: Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Această sărbătoare amintește de momentul reașezării Brâului Maicii Domnului într-o raclă specială, un simbol al harului divin și al ocrotirii pentru cei care își pun nădejdea în rugăciune.

Conform tradiției, Brâul Maicii Domnului a fost țesut de însăși Maica Domnului din păr de cămilă.

Potrivit relatărilor, Apostolul Toma, care nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit acest Sfânt Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim, iar apoi, în anul 395, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, a adus Cinstitul Brâu la Constantinopol, unde a fost venerat de credincioși.

În secolul al X-lea, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur după ce a fost vindecată miraculos. Acesta a fost așezat într-o raclă de mare preț, moment care este comemorat anual pe 31 august.

Citește și: Calendar ortodox septembrie 2024: Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Minunile săvârșite de Brâul Maicii Domnului 

Brâul Maicii Domnului este cunoscut pentru nenumăratele minuni pe care le-a săvârșit de-a lungul timpului. Este renumit pentru vindecările miraculoase ale bolnavilor, în special ale celor suferinzi de cancer, și pentru ajutorul acordat femeilor care nu puteau avea copii.

Vindecările s-au realizat adesea prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

De asemenea, Brâul Maicii Domnului a fost adus în diferite locuri pentru a opri epidemii devastatoare. În 1813, Brâul a fost adus în Țara Românească pentru a înlătura ciuma, iar în 1871, sultanul turc a dus Brâul în țara sa pentru a combate holera. În 1894, acesta a fost dus la Kios pentru a înlătura o epidemie care afecta plantațiile de lămâi și portocali.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Rugăciune către Maica Domnului pentru sănătate. Cuvintele puternice pe care să le rostești

Cinstirea Brâului Maicii Domnului în România

În perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenias a fost adusă la Iași, cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane „Cuvioasa Parascheva”. Evenimentul a marcat și aniversarea a 600 de ani de la recunoașterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și a 360 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Parascheva. Peste un milion de credincioși au participat la aceste procesiuni, cinstind Brâul Maicii Domnului alături de moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe.

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a murit Michaela DePrince, dansatoarea celebră a lui Beyonce, la doar 29 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului a fost adusă și în Arhiepiscopia de Alba Iulia, oferind ocazia credincioșilor din această regiune să se închine și să se roage pentru ajutor și vindecare. Brâul a fost prezent și la Constanța în două rânduri, în 2002 și în 2008, fiind întâmpinat cu evlavie și nădejde de mii de credincioși.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si