Pe 31 iulie 2024, în calendarul ortodox se sărbătorește începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, un post important care pregătește credincioșii pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pe 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 31 iulie și are reguli specifice, conform crestinortodox.ro. Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00,

când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post, în bisericile mănăstirești se citesc cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Originea acestui post se leagă de Sinodul III Ecumenic din 431, ținut la Efes, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare semnificativă prin recunoașterea calității sale de Theotokos, adică "Născătoare de Dumnezeu". Postul Adormirii Maicii Domnului amintește de postul pe care Fecioara Maria l-a ținut înainte de trecerea sa în neființă.

Sfântul Evdochim

Tot pe 31 aiulie 2024, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Evdochim. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A ajuns ofițer în armata imperială în timpul împăratului iconoclast Teofil (829-842). Datorită virtuților sale – curăție trupească și sufletească, ajutor rapid al celor în suferință, milostivire față de cei nevoiași – a fost numit de împărat guvernator al Capadociei.

Sfântul Evdochim a trecut la cele veșnice la vârsta de 33 de ani și a fost îngropat în Capadocia, iar mai târziu, moaștele sale au fost mutate la Constantinopol.

Înaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci

În această zi, se sărbătorește și Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci, un eveniment deosebit în calendarul ortodox.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sfintirea Bisericii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu din Vlaherne
Tot pe 31 iulie, ortodocșii serbează sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vlaherne, un moment de referință în istoria bisericii.

Citește și: Calendar ortodox august 2024: Cele mai importante sărbători din ultima lună de vară

Sfântul Iosif din Arimateea

Sfântul Iosif din Arimateea, cel care a cerut trupul lui Iisus de la Pilat și l-a așezat în mormântul său, este, de asemenea, comemorat în această zi.

Citește și: Când începe Postul Sfintei Marii în 2024?

Sfinții doisprezece mucenici romani

Nu în ultimul rând, pe 31 iulie se pomenesc și Sfinții doisprezece mucenici romani, recunoscuți pentru credința și jertfa lor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si