Pe 4 august 2024, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Șapte Tineri din Efes.

Calendar ortodox 4 august 2024: Cine au fost Sfinții Șapte Tineri din Efes?

Sfinții Șapte Tineri din Efes reprezintă un simbol al credinței și al răbdării în fața persecuțiilor religioase. Aceștia sunt Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin, tineri soldați care au trăit în timpul domniei împăratului Deciu (249-251).

Povestea lor este una deosebit de impresionantă, marcând un moment crucial în istoria creștinismului.

În timpul domniei împăratului Deciu, creștinii erau persecutați și obligați să participe la ritualuri păgâne. Sfinții Șapte Tineri au refuzat să participe la un festival păgân, preferând să se roage lui Dumnezeu pentru mântuirea creștinilor torturați din cauza credinței lor. Acest gest de nesupunere a atras mânia împăratului, iar numele lor au fost citate acuzator înaintea lui.

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului 2024: Tradiții pentru această zi sfântă. Este cruce roșie în Calendarul ortodox

Pentru a scăpa de persecuții, cei șapte tineri s-au ascuns într-o peșteră. Împăratul, aflând despre aceasta, a ordonat zidirea intrării în peșteră, condamnându-i astfel la moarte prin înfometare sau sufocare. Însă, înainte de aceasta, doi creștini, Teodor și Rufin, au scris pe două table de plumb povestea lor și le-au pus lângă pietrele care astupau intrarea.

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei șapte tineri au adormit un somn adânc, care a durat două sute de ani. În această perioadă, disputele teologice despre învierea morților erau intense, iar împăratul Teodosie s-a rugat mult pentru ca Dumnezeu să-i descopere adevărul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

Minunea s-a petrecut atunci când niște pastori au luat piatra cu care era zidită peștera pentru a construi un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acel moment, cei șapte tineri s-au trezit din somnul lor de două sute de ani. Această minune a întărit credința oamenilor în învierea morților.

Calendar ortodox august 2024

Calendar ortodox august 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. La cine e bine să te rogi când treci prin momente de cumpănă

Iamvlih, unul dintre tineri, a mers în cetate să cumpere pâine cu bani din timpul domniei lui Deciu. Uimit să vadă semnul Sfintei Cruci la toate porțile și ușile, el a realizat că orașul se schimbase complet. Când a încercat să cumpere pâine, vânzătorul a crezut că deține o comoară, văzând monedele vechi. Ajuns la pestera împreună cu oamenii din cetate, au descoperit tablele de plumb cu povestea sfinților, recunoscând veridicitatea miracolului și slăvind pe Dumnezeu.

Auzind despre această minune, împăratul Teodosie a venit la Efes și s-a închinat sfinților. După o săptămână de la trezirea lor miraculoasă, cei șapte tineri au adormit din nou, de această dată somnul morții firești, în așteptarea Învierii de obște.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Probleme de sănătate pentru Angela Rusu. Ce a pățit și cum se simte acum artista- radioimpuls.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Împăratul Teodosie a dorit să le ia trupurile și să le așeze în racle de aur, dar sfinții i s-au arătat în vis, cerându-i să fie lăsați în peștera în care au adormit întâi.

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si