Pe 4 iulie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Andrei Criteanul

Calendarul ortodox 4 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul?

Sfântul Andrei Criteanul, cunoscut pentru contribuțiile sale teologice și liturgice, s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Viața sa este marcată de evenimente miraculoase și realizări spirituale semnificative care l-au transformat într-o figură venerată în Biserica Ortodoxă.

Deși a avut un început dificil, Sfântul Andrei Criteanul a trăit un miracol încă din copilărie. Se spune că nu a vorbit până la vârsta de șapte ani. Într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate remarcabilă, uimindu-i pe toți cei din jur. Acest eveniment a fost considerat primul său miracol și un semn al destinului său spiritual deosebit.

La vârsta de 15 ani, Andrei Criteanul a călătorit la Ierusalim unde a devenit monah la Biserica Sfântului Mormânt. Devotamentul și abilitățile sale au fost rapid recunoscute, astfel că, după câțiva ani, a devenit secretar al Patriarhului de Ierusalim. Această poziție i-a oferit ocazia de a se implica activ în viața bisericească și de a-și dezvolta aptitudinile teologice.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

În anul 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, l-a trimis pe Andrei Criteanul la Constantinopol pentru a confirma acceptarea de către Patriarhie a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, care se opunea monotelismului.

În timpul șederii sale în capitala Imperiului Bizantin, Andrei Criteanul a fost hirotonit diacon și a slujit la un orfelinat și un azil de bătrâni, demonstrându-și astfel compasiunea și devotamentul față de cei nevoiași.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În jurul anului 700, Andrei Criteanul a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, o dioceză a Mitropoliei Cretei. În această poziție, a continuat să își demonstreze abilitățile administrative și teologice, contribuind semnificativ la viața spirituală și liturgică a comunității sale. Andrei a fost cunoscut și pentru scrierile sale, inclusiv imne și predici care sunt apreciate până în prezent.

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă și mai prolifici creatori de canoane și imne, deosebite prin frumusețea formei și profunzimea gândirii. Una dintre cele mai importante creații ale sale este Canonul cel Mare (Canonul de pocăință) din Triod, format din 250 de tropare. Acest canon se citește de două ori în Postul Mare: unele părți, la Pavecernița Mare din primele patru zile ale Postului, și, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Pe lângă Canonul cel Mare, Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) pentru unele sărbători în afara Postului:

  • Triode la Pavecernița în Duminica Floriilor
  • Triode la Utrenie: luni, marți, miercuri și joi, în Săptămâna Patimilor.
  • Canoane: la Învierea lui Lazăr, în Duminica Mironosițelor, la Nașterea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul și la Zămislirea Sfintei Ana.
  • Stihiri: la Întâmpinarea Domnului, la Înălțarea Sfintei Cruci, la Nașterea lui Hristos, la Sfinții Apostoli Petru și Pavel și la Sfântul Apostol Andrei.

Calendar ortodox iulie  2024

Calendar ortodox iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Tot Sfântului Andrei îi sunt atribuite Canonul de pocăință către Domnului Iisus Hristos și Canonul rânduielii la ieșirea sufletului.

Sfântul Andrei Criteanul a murit în insula Lesbos, în jurul anului 740. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe data de 4 iulie. Este important de menționat că nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta, numit și “Calivitul”, care a trăit o viață de martir și este prăznuit pe 17 octombrie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si