Luni, pe data de 4 martie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Gherasim de la Iordan.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfinții Mucenici Pavel și Iuliana, Sfinții Mucenici Codrat, Acaciu și Stratonic și Sfântul Grigorie (episcopul Asului din Anatolia).

Cine a fost Sfântul Gherasim de la Iordan, sărbătorit pe 4 martie 2024? Cum a arătat viața acestui sfânt

Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al VII-lea, iar după ce s-a călugărit, și-a dedicat întreaga viață credinței. S-a retras în pustietate și a întemeiat un așezământ monahal. El a reușit să îmblânzească fiarele prin credința pe care o avea în Hristos. 

Într-o zi, când mergea prin Iordan, s-a întâlnit cu un leu fioros care se afla în mare durere, după ce a călcat pe un spin. Sfântul Gherasim i-a scos spinul, iar de atunci leul nu l-a mai părăsit pe sfânt, conform crestinortodox.ro

Citește și: VIDEO- Se încheie perioada de post și rugăciune cerută de ÎPS Teodosie pentru înființarea mitropoliei Tomisului. Cum au procedat credincioșii?

sfantul gherasim de la iordan

Atunci când a murit Sfântul Gherasim de la Iordan, sfântul celebrat pe 4 martie 2024, leul său a răcnit de durere până a murit, în fața mormântului acestuia.

[Sursa foto: Doxologia]

La mănăstire, în acele vremuri, părinții aveau un catar cu care aduceau apă din râul Iordan.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Gherasim a văzut la un moment dacă că lipsește catarul de la biserică și a crezut că animalul l-a mâncat. I-a spus că ceea ce făcea catarul va face el, iar de atuncileul a devenit ascultător și căra zi de zi apă din Iordan pentru mănăstire.

Negustorii s-au întors pe același drum, după mai mult timp, și când treceau Iordanul s-au întâlnit cu leul care aducea apă la biserică. Atunci când negustorii l-au văzut, au fugit. Leul s-a întors la Sf. Gherasim și cu apă, dar și cu câteva cămile.

Pentru credința leului, Gherasim l-a eliberat pe acesta de orice sarcină. Chiar și după ce a părăsit mănăstirea, leul venea o dată pe săptămână să-l vadă pe Cuvios.

Atunci când Sfântul Gherasim a murit, leul a mers la mormântul lui și a răcnit până când a murit, de durere.

Citește și: Babele de Martie 2024: Semnificația acestui obicei popular românesc. Cum se aleg Babele și ce simbolizează acestea?

Ce este, de fapt, Agheasma?

Agheasma este apa sfințită de preot în slujba de Sfeștanie și în ziua de Bobotează. În funcție de slujba săvârșită de preot, agheasma este de două feluri: agheasmă mică (la săvârșirea slujbei „Sfințirea cea mică a apei”) și agheasma mare (la sărvârșirea slujbei „Sfințirea cea mare a apei”, în ziua de Bobotează).

agheasma

Ce este agheasma? Nu se strică niciodată.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Agheasma este folosită în cantități mici nu trebuie să fie înmulțită, conform crestinortodox.ro

O sticlă mare de agheasmă mare ar fi suficientă pentru un an de zile, deoarece se folosește rar. Slujba săvârșită pentru sfințirea celei mici poate fi săvârșită oricând, în biserică, dar și în casele credincioșilor.

Agheasma nu se va strica niciodată, prin prisma prezenței harului lui Dumnezeu în aceasta.

Agheasma se păstrează curată și proaspătă multă vreme.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si