În Calendarul ortodox pe 4 septembrie 2024 este sărbătorit Sfântul Mucenic Vavila.

Calendar ortodox 4 septembrie 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Vavila?

Sfântul Mucenic Vavila a trăit în timpul domniei împăratului Numerian, un conducător cunoscut pentru persecuțiile împotriva creștinilor.

În timpul domniei lui Numerian, un împărat păgân care practica închinarea la idoli, a avut loc un eveniment tragic care a marcat începutul martiriului Sfântului Vavila.

Împăratul, după ce a sacrificat un copil oferit ca zălog pentru pace de către un conducător păgân, a dorit să viziteze o biserică creștină pentru a vedea ce se petrece în interiorul ei. Acea biserică era slujită de Sfântul Vavila, care, în ciuda riscurilor, l-a oprit pe împărat să intre în lăcașul sfânt, spunându-i că nu are voie să pătrundă acolo, deoarece nu era creștin.

Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești

Această îndrăzneală a fost considerată o insultă adusă autorității imperiale, motiv pentru care Numerian l-a chemat pe Vavila la palatul său și i-a cerut să aducă jertfe zeilor păgâni. Sfântul Vavila a refuzat cu hotărâre, rămânând ferm în credința sa creștină.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

Refuzul Sfântului Vavila de a se supune voinței împăratului a dus la supunerea sa la torturi cumplite. În ciuda chinurilor, Vavila a rămas statornic în credință. Într-un act de cruzime extremă, Numerian a ordonat ca alți trei copii, fii duhovnicești ai Sfântului Vavila, să fie uciși.

Acești tineri, întăriți de credința lor și susținuți moral de Vabila, au primit cu demnitate mucenicia.

După ce copiii au fost uciși, Sfântul Vavila a fost și el martirizat, alăturându-se astfel celor trei copii în slava cerească.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Pe lângă Sfântul Mucenic Vavila, pe 4 septembrie 2024 se face pomenirea și a altor sfinți:

  • Sfinții Teotim și Teodul
  • Sfântul Proroc Moise
  • Sfânta Ermiona
  • Sfinții Mucenici Chentirion, Ochean, Teodor, Amian și Iulian
  • Sfinții Mucenici Ermiona, Haritina, Eutihia, Petronie, Zarvil, Tatuil și Veveea

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si