În biserica ortodoxă, pe 5 iunie 2024, se cinstește Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

Mai sunt pomeniți Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon, Sfântul Mucenic Hristofor; Sfântul Mucenic Conon; Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Calendar ortodox 5 iunie 2024: Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului

Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului, a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu.

A fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până când, din cauza refuzului de a jertfi idolilor și proclamându-și credința în Dumnezeu, a fost ucis.

Sfântul Mucenic Dorotei a avut o educație aleasă în tinerețe. A scris foarte multe cărți în limba greacă și în limba latină. Cea mai cunoscută scriere a Sfântului Mucenic Dorotei este Syntagma greco-latină, potrivit informațiilor transmise de crestinortodox.ro.

Citește și: Cele mai importante sărbători în calendarul ortodox din iunie 2024: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului, Rusaliile și Sf. Petru și Pavel

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 5 iunie 2024

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Troparul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

"Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre".

Sărbători luna iunie 2024

Înălțării Domnului pică anul acesta pe data de 13 iunie, la 40 de zile de la Paște.

La 10 zile de la Înălțarea Domnului, la exact 50 de zile de la Paște, în biserica ortodoxă este sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea, cunoscută în popor și sub denumirea de Rusalii.

Rusaliile se sărbătoresc în luna iunie 2024 în ziua de 23 iunie, duminică, și sunt urmate de o altă sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox- Sfânta Treime, sărbătorită pe 24 iunie.

Citește și: Zi liberă 5 iunie 2024. De ce au liber elevii, profesorii și personalul din învățământ de Ziua Învăţătorului

Pe 30 iunie 2024, la o săptămână de la Rusalii, se celebrează Soborul Tuturor Sfinților.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si