Pe data de 5 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2016. Tot în această zi, credincioșii o cinstesc și pe Sfânta Muceniță Haritina, o martiră creștină care a trăit în vremea împăratului Dioclețian.

Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Canonizați în 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfinții Cuvioși Daniil și Misail sunt cinstiți pe 5 octombrie.

Acești doi mari sihaștri s-au nevoit pe Muntele Cozia, în cadrul Mănăstirii Turnu, ducând o viață dedicată postului, rugăciunii și nevoințelor pustnicești.

În decursul secolelor, mulți călugări s-au retras în liniștea munților, în căutarea unei vieți de rugăciune și izolare. Sfinții Daniil și Misail au fost exemple de sfințenie pentru generațiile următoare, trăind în bordeie și chilii săpate în stânca muntelui. Viețile lor au fost marcate de o nevoință constantă, prin posturi aspre și rugăciuni neîncetate, fiind adevărați iubitori de viață pustnicească.

Sfinții Daniil și Misail erau cunoscuți pentru cunoștințele lor spirituale și pentru faptul că trăiau într-o desăvârșită ascultare față de rânduielile monahale. Ei își pregăteau sufletele în liniște și rugăciune, ajungând să cunoască pe de rost Psaltirea și să se roage cu rugăciunea lui Iisus. Viețile lor au fost pline de încercări, dar, prin răbdare și încredere în Dumnezeu, au devenit exemple vii ale credinței.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Cei mai puternici psalmi din Biblie. Când și de ce e bine să-i rostești

Sfânta Muceniță Haritina

Tot pe 5 octombrie, calendarul ortodox o pomenește pe Sfânta Muceniță Haritina, o tânără creștină care a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), un cunoscut persecutor al creștinilor.

Haritina a rămas orfană de mică și a fost crescută de un creștin numit Claudiu, care a avut grijă de ea și i-a insuflat valorile creștine.

Deși tânără, Haritina a fost fermă în credința sa, refuzând să se lepede de Hristos chiar și în fața torturilor și a morții. Dometie, un dregător imperial, a aflat despre credința sa creștină și a adus-o în fața tribunalului, acuzând-o că îi "înșală" pe oameni și îi aduce la credința creștină. Curajoasă, Haritina a răspuns că nu înșeală pe nimeni, ci îi scoate pe cei înșelați pe calea adevărului, aducându-i la lumina lui Hristos.

Citește și: Rugăciune către Sf. Nectarie: Aduce alinare sufletească și vindecare trupească

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pentru mărturisirea ei de credință, Sfânta Haritina a fost supusă unor chinuri teribile. A fost tunsă, iar pe cap i-au fost puși carbuni aprinși, dar Dumnezeu a protejat-o și nu a pățit nimic.

A fost aruncată în mare, dar a fost salvată miraculos. În cele din urmă, pentru că nicio pedeapsă nu a reușit să-i aducă moartea, împăratul a ordonat ca un grup de oameni să o necinstească. Rugându-se cu ardoare, Sfânta Haritina i-a cerut lui Dumnezeu să îi ia sufletul înainte ca trupul ei să fie întinat. Rugăciunea ei a fost ascultată, și astfel Haritina a trecut la cele veșnice, păstrându-și puritatea și sfințenia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si