Pe data de 6 februarie 2024, în Calendarul ortodox, sunt celebrați Sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul și Vucol.

Tot pe 6 februarie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Iulian din Emesa, Sfinților Mucenici Fausta, Evilasie și Maxim, Sfântului Cuvios Ioan din Lico și Sfântului Cuvios Fotie (patriarhul Constantinopolului).

sfantul varsanufie cel mare și ioan profetul

Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul sunt principalii sfinți sărbătoriți azi, pe 6 februarie 2024, în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Cine au fost Sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul și Vucol? Sunt celebrați pe 6 februarie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Varsanufie cel Mare și Sfântul Ioan Profetul au trăit în secolul al VI-lea, pe vremea împăratului Iustinian I (483-565). Cei doi au avut o viață ascetică în mănăstirea Avvei Seridus din Palestina.

Sfântul Ioan a fost discipolul Sfântului Varsanufie și a locuit din jurul anului 524 într-o chilie în afara mănăstirii. Chilia era apropae de cea a Sfântului Varsanufie și a rămas acolo timp de 18 ani, până când și-a dat ultima suflare.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Acești sfinți stăteau foarte mult timp închiși în chiliile lor și comunicau cu lumea externă prin scrisori pe care le dictau cuviosului Serid cu răspunsuri la diverse întrebări ce le erau trimise de către frați din obște, dar și de către mireni ce locuiau în apropierea lăcașului sfânt.

Mai multe manuscrise vorbesc despre darurile cu care erau cei doi înzestrați și au fost traduse pe vremea Sfântului Paisie Velicicovschi în limba română și limba slavonă, dar și în limba rusă, conform Doxologia.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

După ce a stat mult timp izolat, până când Sf. Ioan Profetul a murit, Sfântul Varsanufie s-a dedicat cu totul celor din jurul său, aducându-i pe calea mântuirii. Sf. Varsanufie răspundea întrebărilor tuturor, prin Sf. Ioan, iar uneori chiar acestuia îi cerea răspunsuri. Uneori îl ajuta Avva Seridus, care își nota răspunsurile sfântului.

Nu se știe când a ajuns Sfântul Varssanufie la mănăstirea Avvei Serid și nu se știe nimic nici despre casa ori familia Sfântului Ioan Profetul.

Sfântul Ioan a prevăzut și prevestit multe lucruri până când a murit, la o săptămână după moartea Avvei Seridus. Pe de altă parte, Sfântul Varsanufie cel Mare a trăit mai mult timp decât discipolul său și chiar s-a refugiat în tăcere și nu a mai dorit să le mai ofere răspunsuri oamenilor.

Despre părintele Varsanufie se cunoaște că era unul dintre cei puțini pentru care ținea Domnul lumea în timpul său, fiind numit „Marele Bătrân”. El a trecut la cele sfinte în anul 540.

Sfântul Vucol s-a născut în părțile Smirnei și a trăit în timpul Sfinților Apostoli. Acesta nu s-a mulțumit cu gândul că există oameni care vestesc învățăturile lui Iisus Hristos, iar călăuzit de Duhul Sfânt, a convertit la religia creștină mai mulți păgâni.

El a fost hirotonit episcop de Sfântul Evanghelist Ioan și înainte de a murit, a lăsat ca urmaș pe Sf.

Policarp. Tradiția spune că pe mormântul lui a crescut un copac, iar cu frunzele acestuia erau vindecați bolnavii, potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

sfantul vucol

Sfântul Vucol este celebrat pe 6 februarie 2024, alături de Sf. Varsanufie și Ioan Profetul.

[Sursa foto: Doxologia]

Rugăciune puternică pentru ziua de 6 februarie 2024

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Sfinte Ioane, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Stea cu totul luminoasă arătându-te pe tine Soarele Cel Duhovnicesc, cu strălucirile faptelor tale bune ai luminat pământul, ierarhe al lui Hristos, Preaînţeleptule Ioan Profetul.

Viaţă pururea limpede, curată şi neamestecată cu întinăciune arătând, mărite, te-ai făcut cunoscut pe pământ ca odor sfinţit al lui Hristos, Preaînţeleptule Ioane.

Ca o lumină, ca o strălucire, ca un soare mare şi ca un fulger ai strălucit în Biserica lui Hristos şi cugetele credincioşilor le-ai luminat şi în Locaşurile cele Neînserate te-ai sălăşluit, cântând în glasuri întreit sfinte pe Treimea Cea Nezidită. Amin!”

maini care tin o cruce

Citește rugăciunea zilei de 6 februarie 2024, când sunt sărbătoriți Sfinții Varsanufie cel Mare, Ioan Profetul și Vucol.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Cele mai importante sărbători din luna Februarie 2024 în Calendarul ortodox

Creștinii ortodocși trebuie să se pregătească de mai multe sărbători importante în luna februarie. Următoarele cele mai importante sărbători din luna februarie 2024 sunt următoarele:

  • 10 februarie 2024- Sfântul Mucenic Haralambie
  • 14 februarie 2024- Sfântul Valentin
  • 24 februarie 2024- Intâia și a doua aflare a Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul
  • 29 februarie 2024- Sfinții Casian și Gherman din Dobrogea

Miercuri, pe data de 7 februarie 2024, în Calendarul ortodox va fi celebrat Sfântul Partenie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si