În ziua de miercuri, pe data de 6 martie 2024, conform Calendarului ortodox, celebrăm pe Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea și Aflarea Sfintei Cruci. 

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Cuvios Arcadiu, Sfântul Cuvios Isihiu, Sfântul Cuvios Maxim, Sfântul Mucenic Eufrosin, Aflarea cinstitei Cruci și a piroanelor de Sfânta Elena și Sfinții Iulian și Evul.

Pe 6 martie 2024 sărbătorim pe Sfinții 42 de Mucenici și Aflarea Sfintei Cruci

Sfinții 42 de Mucenici din Amoreea au condus armatele împăratului bizantin Teofil, între anii 829-842.

Atunci când musulmanii au asediat orașul Amoreea din Asia Mică, au luat drept sclavi pe cei 42 de comandanți, alături de alți creștini. Comandanții au fost închiși în temniță vreme de șapte ani, iar restul creștinilor au fost vânduți ca robi sau au fost chiar uciși. 

Citește și: Babele de Martie 2024: Semnificația acestui obicei popular românesc. Cum se aleg Babele și ce simbolizează acestea?

În cei șapte ani de întemnițare, comandanții au primit de la musulmani sfatul de a îmbrățișa cu totul credința islamică. 

sfintii 42 de mucenici din amoreea

Sărbătorea zilei de 6 martie 2024 este celebrarea celor 42 de Mucenici din Amoreea.

[Sursa foto: obiectivbr.ro]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Atunci când musulmanii le-au spus că Mohamed este cel mai important, spre deosebire de Hristos, comandanții le-au propus o „schemă de analiză” a situației: „Dacă ați avea doi care se ceartă pentru un câmp, cum că este al lui, unul având mulți martori care adeveresc aceasta, iar celălalt niciunul, ce ați zice, al cui este câmpul?”

Și atunci musulmanii au răspuns că câmpul este al celui cu mai mulți martori.

Apoi, comandanții le-au mărturisit că „așa este și cu Hristos și cu Mohamed al vostru”. Apoi, comandanții au început să enumere martorii lui Hristos, printre care: Prorocii din vechime, Moise și Ioan Botezătorul.

Ulterior, musulmanii au spus că credința lor este categoric mai bună decât cea creștină și „vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat nouă izbândă asupra voastră, a creștinilor”. Totodată, ei au invocat motivul că cele mai bogate pământuri și împărății sunt ale lor, ale musulmanilor și că ele ar fi mult mai multe și mult mai întinse decât cele ale creștinilor.

Văzând acestea, comandanții le-au spus că toată puterea, victoria și bogăția pe care cred că ei o au nu dovedesc adevărul credinței lor.

Prizonierii au rezistat la ofertele și amenințările musulmanilor. Au îndurat chinuri și ulterior au fost uciși pentru credința lor în Cel de sus, conform crestinortodox.ro

Ce este anafura?

Anafura este pâinea binecuvântată care mai poartă și denumirea de „antidoron”, semnificând „în loc de dar” și era dăruită spre a-i mângaie pe cei care nu se puteau împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului, conform sursei citate anterior .

anafura

Iată ce este anafura, cum și când se poate consuma.

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Anafura este împărțită de către preot la sfârșitul Sfintei Liturghii. Condiția este ca creștinul să nu fi mâncat nimic în ziua respectivă, înainte de a consuma această pâine sfântă. În plus, pentru a începe ziua bine, chiar și o zi în care nu participă la Liturghie, creștinul trebuie întâi să se spele, să se roage, iar doar apoi vor putea lua anafura, conform Doxologia.ro

Totodată, creștinii care iau anafură trebuie să știe că o pot lua doar după ce s-au împărtășit sau s-au miruit, alături de condițiile expuse anterior.

Anafura se binecuvântează la Axion după prefacerea pâinii și vinului în Trupul și Sângele Domnului. Paraclisierul îi aduce preotului la finaul cântării Axionului vasul cu bucățile de pâine care au fost extrase prin tăierea lor din prescurile și pâinile aduse la Proscomidie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si