In articol:
Pe 6 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Pavel Mărturisitorul. Originar din Salonic, acesta a fost un episcop și teolog care a jucat un rol important în istoria Bisericii Creștine timpuriu, dar și în conflictele religioase dintre ortodoxie și ereziile vremii sale.
Viața Sfântului Pavel Mărturisitorul
Sfântul Pavel a fost secretar și diacon al Patriarhului Alexandru al Constantinopolului, un conducător respectat al Bisericii din acea perioadă. Când Patriarhul Alexandru s-a aflat pe patul de moarte, i s-a cerut să aleagă un succesor. În fața acestei provocări, Patriarhul a răspuns cu înțelepciune: "De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțiile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să-l alegeți pe Pavel."
Astfel, la moartea lui Alexandru, Sfântul Pavel a fost ales ca patriarh al Constantinopolului. Însă, drumul său nu a fost unul ușor, fiind confruntat cu opoziția ereticilor arieni, care nu l-au acceptat în scaunul patriarhal. Mai mult, împăratul Constantiu (337-361)l-a alungat din capitala imperială.
Citește și: Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?
După ce a fost detronat, Sfântul Pavel s-a refugiat la Roma, unde s-a întâlnit cu un alt mare apărător al dreptei credințe, Sfântul Atanasie cel Mare, care fusese și el expulzat de Constantiu. Însă soarta lui Pavel nu s-a îmbunătățit, fiind repus în scaunul patriarhal doar la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu.
Aici, în timp ce slujea Sfânta Liturghie, în fața credincioșilor, Sfântul Pavel a fost sugrumat de arieni cu propriul său omofor (pelerina liturgică), dând astfel marturia supremă pentru credința sa. Moartea sa a fost un act de martiraj, iar viața lui a fost o luptă constantă pentru apărarea adevărului ortodox împotriva ereziilor ce amenințau unitatea Bisericii.
Citește și: A murit starețul Mănăstirii Nicula din Cluj, arhimandritul Nicolae Moldovan. Doliu în Biserica Ortodoxă
După moartea sa, în timpul împăratului Teodosie I, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, în semn de cinstire. Apoi, în anul 1236, moaștele sale au fost transportate la Veneția, unde sunt venerate până în ziua de azi.