Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 aprilie 2024?

Pe data de 7 aprilie 2024, în Calendarul ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Caliopie.

Ana-Maria Costea,

Pe data de 7 aprilie 2024, în Calendarul ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Caliopie.

[Sursa foto: Ziarul Lumina/Favorit TV]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 7 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Caliopie. În această zi, creștinii au dezlegare la untdelemn și vin.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Gheorghe (episcopul Mitilenei), Sfânta Muceniță Achilina și pe Sfântul Mucenic Rufin (diaconul).

Detalii despre viața Sfântului Caliopie, sărbătorit pe 7 aprilie 2024 în Calendarul ortodox 

Sfântul Caliopie a trăit la finalul secolului al III-lea și a fost singurul fiu al unui preot de rang înalt din Perga Pamfiliei. 

În ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Caliopie, 7 aprilie 2024, creștinii au dezlegare la untdelemn și vin. 

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Gheorghe în 2024? Calendar ortodox

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, mama sa l-a pus pe o corabie, i-a dat aur și l-a trimis la cetatea Pompeiopolis. Când a ajuns în acest loc, el a refuzat să sărbătorească zeii și a fost dus la comandantul Maximus.

Sf. Caliopie i-a spus acestuia că este creștin, iar comandantul l-a supus unor chinuri teribile.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

El a fost condamnat la moarte pe cruce, iar când a ajuns la locul răstignirii, mama sa i-a strecurat cinci bani mari de aur în mână călăului, specificându-i să îl așeze pe Caliopie cu capul în jos și nu cum a stat Iisus Hristos. 

Așadar, Sf. Caliopie a murit răstignit cu capul în jos în Sfânta zi de Joi. În următoarea zi, când a fost coborât trupul său sfânt de pe cruce, mama lui l-a îmbrățișat și a murit, conform crestinortodox.ro

Lucruri interesante despre moaște

Cuvântul „moaște” provine de la cuvântul slavon mošti  și este sinonim cu cuvântul „relicvă” (împrumutat din franceză), cuvânt care provine din limba latină și înseamnă „rămășițe”.

Moaștele pot fi sub formă de schelete întregi, însă mai mereu ne referim la părți diferite de oase, dinți și chiar păr. Inclusiv îmbrăcămintea purtată de un sfânt decedat este considerată ca fiind moaște.

Iată câteva lucruri pe care nu le știai despre moaște.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Moaștele au jucat un rol foarte important în ritualurile creștine, încă din primele secole ale primului mileniu. S-a scris pentru prima dată despre venerarea moaștelor într-o lucrare din jurul anului 150 d. Hr., intitulată „Martiriul lui Policarp”, în care s-a vorbit despre moartea Sfântului Policarp.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox pentru aprilie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Însă de ce erau venerate moaștele? Sfântul Ieronim, teolog creștin, a specificat că „Prin venerarea moaștelor acelor martiri creștini, noi îl venerăm pe El, Creatorul, pentru care acei creștini și-au dat viața”.

Descoperirea moaștelor se făcea prin viziuni și înfățișări ale duhurilor celor decedați. Ele erau dezgropate și se constata dacă erau putrezite, ce miros aveau, dacă erau vindecătoare de boli și altele asemenea. Pe vremuri, bisericile erau zidite în special pe mormintele martirilor, iar sfintele moaște se împărțeau tuturor bisericilor pentru a fi puse în altare. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI