Pe data de 7 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului.

Tot la această dată, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Luca din Elada, Sfinților 1.003 slujitori mucenici și a celor patru demnitari din Nicomidia, Sfântului Cuvios Aprion (episcopul Ciprului), Sfinților 6 mucenici din Frigia, Sfântului Cuvios Petru și Sfântului Teopempt.

sfantul partenie

Cine a fost Sfântul Partenie, celebrat pe data de 7 februarie 2024 în Calendarul ortodox?

[Sursa foto: Doxologia]

Cine a fost Sfântul Partenie, celebrat pe data de 7 februarie 2024 în Calendarul ortodox?

Sfântul Partenie s-a născut în Melitopole și a trăit în secolul al IV-lea, fiind fiul lui Hristofor care era diaconul bisericii din Melitopole. Așadar, acest sfânt, Partenie, a fost înzestrat de Domnul cu un dar incredibil de a putea alunga demonii și a vindeca oamenii de orice boală ar avea.

El a fost numit preot de Presfințitul Filip, episcopul Melitopoliei și episcopul Lampsacului de către Ahile, care era mitropolitul Cizicului.

O dată s-a întâlnit în drumul său cu un om pe care îl lovise un obraz un taur, cu cornul său. Atât de gravă a fost lovitura, încât i-a fost scos ochiul, pe care apoi l-a ținut în mână. Atunci, văzând acestea, sfântul l-a luat cu mâna lui și l-a pus la loc, spălându-l cu apă.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Acest sfânt a făcut mai multe minuni, printre care una cu adevărat incredibilă:

Într-o zi a venit la el un om care purta în sine un duh necurat, de ceva timp. Cu toate acestea, omul, odată ce s-a apropiat de omul lui Dumnezeu, de Partenie, făcându-i o plecăciune, sfântul a cunoscut că în el zace un duh rău și nu i-a răspuns. Diavolul s-a transformat atunci în om și i-a spus că fiindcă a vrut să îl vadă, de aceea i-a făcut plecăiunea și l-a întrebat de ce nu i-a răspuns.

Sfântul Partenie i-a răspuns, atunci: „Iată, m-ai văzut”. Apoi, diavolul i-a spus că l-a văzut și că l-a cunoscut. Sfântul Partenie i-a spus: „Dacă m-ai văzut și m-ai cunoscut, atunci ieși de la zidirea Domnului”. Diavolul i-a cerut să nu îl izgonească din casa lui, trupul omului. 

Diavolul se temea că îl va arunca în trupul unui porc, dar atunci Sfântul Partenie i-a spus că îl va pune în trup uman, dar cu condiția să nu iasă niciodată din el. Atunci, acestea fiind spuse, Sfântul Partenie și-a deschis gura și a spus „Iată, eu sunt omul, locuiește în mine.”

Diavolul nu a fost încântat cu acest lucru. Odată cu săvârșirea minunii, diavolul a plecat în locuri pustii, dar omul a rămas sănătos, conform crestinortodox.ro

Care sunt zilele din luna februarie în care creștinii țin post?

Luna februarie le aduce creștinilor o mare sărbătoare, cea a Întâmpinării Domnului, care a fost celebrată pe data de 2 februarie 2024. Atunci, creștinii au avut dezlegare la pește.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Creștinii care aleg să țină post trebuie să se abțină de la mâncărurile și băuturile de origine animală pentru un timp, iar uneori trebuie să se abțină și de la alte produse, ori chiar practici. 

mancare de post

Vezi în ce zile din februarie 2024 trebuie să ții post și ce alimente trebuie să eviți.

[Sursa foto: Freepik]

Creștinii ortodocși trebuie să țină post în aceste zile, conform aceleiași surse:

  • pe data de 7 februarie 2024, când este sărbătorit Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului
  • pe data de 9 februarie 2024, când este sărbătorit Sfântul Mucenic Nichifor
  • pe data de 14 februarie 2024, când sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Auxenție, Maroon și Avraam
  • pe data de 16 februarie 2024, când sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin
  • pe data de 21 februarie 2024, când sunt sărbătoriți Sfântul Eustație și Sfântul Timotei
  • pe data de 23 februarie 2024, când este sărbătorit Sfântul Policarp

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si