Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 iulie 2024?
Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 iulie 2024!
Pe 7 iulie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorită Sfânta Muceniță Chiriachi
Sfânta Muceniță Chiriachi este cinstită pe 7 iulie, fiind una dintre cele mai venerate sfinte din calendarul ortodox. Născută în secolul al III-lea, în vremea împăratului Dioclețian, Chiriachi a venit pe lume într-o familie de creștini devotați, Dorotei și Evsevia.
Sfânta Chiriachi a fost o tânără deosebit de pioasă, refuzând numeroase cereri în căsătorie, declarând că este logodită cu Mirele Ceresc și dorindu-și să rămână fecioară. Unul dintre pretendenții respinși a dezvăluit împăratului Dioclețian că Chiriachi este creștină, fapt ce a declanșat un val de persecuții împotriva ei.
Sfânta Chiriachi a fost supusă la numeroase chinuri, fiind acoperită de răni din cap până în picioare. Cu toate acestea, printr-o minune dumnezeiască, un înger a vindecat-o complet. Această minune a convertit mulți păgâni la creștinism, care au primit, la rândul lor, moartea mucenicească.
În fața ighemonului, Sfânta Chiriachi a rostit cuvinte pline de credință și curaj:
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine Iona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă tăișului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător Ioan sabiei a fost dat și credincioșia lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viața îmi este a muri pentru Hristos.”
În urma acestor cuvinte, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului, rămânând un exemplu de credință și devotament pentru creștinii din toate timpurile.
Mana dreaptă a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763. Acest dar prețios a fost primit de la Marea Lavră din Muntele Athos, în timpul episcopatului lui Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. Episcopul Iacob Stamate a plătit datoriile Marii Lavre către Poarta Otomană, gest care a fost răsplătit cu moaștele Sfintei Chiriachi.
Catedrala episcopală din Huși, unde se păstrează moaștele sfintei, a fost construită prin grija Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sursa: crestinortodox.ro