Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 noiembrie 2024, în ajunul Sfinților Mihail și Gavril?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 7 noiembrie 2024, în ajunul Sfinților Mihail și Gavril!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol

Pe 7 noiembrie 2024, în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în Calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții 33 de Mucenici din Melitina.

Aceștia au fost persecutați în perioada împăraților Diocletian și Maximian, în jurul anului 298, fiind exemplu de curaj și statornicie în credință. Sărbătoarea lor se înscrie în perioada premergătoare marii sărbători a Sfinților Arhangheli, în care întreaga Biserică Ortodoxă celebrează prin rugăciuni protecția divină adusă de îngerii care slujesc la tronul lui Dumnezeu.

Viața Sfântului Mucenic Ieron

Printre cei 33 de martiri, Sfântul Ieron este cunoscut ca un lider spiritual al grupului. Născut în orașul Tyana, din regiunea Capadocia (astăzi în Turcia), într-o familie creștină, Ieron a refuzat să participe la serviciul militar impus de autoritățile romane din acea vreme. Motivul refuzului său a fost acela că nu dorea să-și părăsească mama, care era oarbă, și nici să aducă jertfe idolilor, conform obiceiurilor militare ale Imperiului Roman.

Calendar ortodox noiembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?

Citeste si: Atenție! Ce riști dacă nu cureți trotuarul de zăpadă din fața casei: Amenzi usturătoare pentru depozitarea necorespunzătoare a zăpezii- kanald.ro

Citeste si: Tragedie în lumea mondenă! Vedeta TV a murit la 33 de ani, după ce a lăsat un mesaj de adio cutremurător. Era însărcinată cu al doilea copil. Angy Morad: „Mor, iertați-mă”- wowbiz.ro

Citeste si: Un miner din Gorj a plecat în pădure cu un detector de metale și a făcut o descoperire senzațională- antena3.ro

După ce i-a alungat pe recrutorii militari care încercau să-l forțeze să se alăture armatei, Ieron a fost arestat, împreună cu alți creștini din Melitina. Timp de mai multe zile, aceștia au fost supuși torturilor pentru a renunța la credința lor.

Toți, cu excepția unui singur creștin, Victor, care era ruda lui Ieron și s-a lepădat de Hristos sub presiunea suferinței, au mărturisit credința lor cu curaj, până la sânge.

Mucenicii din Melitina au fost condamnați la moarte prin diverse metode de tortură, iar martiriul lor a fost o dovadă de neclintire în credință. În ciuda durerii și a suferinței extrem de mari, aceștia au rămas fermi în dragostea lor pentru Hristos.

Moartea lor a avut loc în jurul anului 298, în timpul celei mai mari persecuții anti-creștine din perioada stăpânirii imperiale romane.

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Numele celor 33 de martiri sunt păstrate în tradiția Bisericii Ortodoxe, iar cultul lor a fost încurajat de-a lungul secolelor, fiind un simbol al jertfei și al curajului în fața persecuției. Acești sfinți sunt pomeniți împreună cu Ieron la 7 noiembrie, în ajunul marii sărbători a Arhanghelilor Mihail și Gavril.

Citește și: Mesaje de Sf. Mihail și Gavril 2024: La mulți ani!

Citeste si: VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”- kfetele.ro

Citeste si: Scandal uriaș în cazul morții Monalisei Liuba! Doctorița suspectă că ar fi ucis-o, surprinsă la o altă clinică- radioimpuls.ro

Citeste si: Un miner din Gorj a plecat în pădure cu un detector de metale și a făcut o descoperire senzațională- antena3.ro

Printre cei 33 de mucenici se numără Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, și alții, fiecare dintre aceștia fiind un martor al dârzeniei în fața nenorocirilor și al iubirii necondiționate față de Dumnezeu.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI