In articol:
Pe 7 noiembrie 2024, în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în Calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții 33 de Mucenici din Melitina.
Aceștia au fost persecutați în perioada împăraților Diocletian și Maximian, în jurul anului 298, fiind exemplu de curaj și statornicie în credință.
Viața Sfântului Mucenic Ieron
Printre cei 33 de martiri, Sfântul Ieron este cunoscut ca un lider spiritual al grupului. Născut în orașul Tyana, din regiunea Capadocia (astăzi în Turcia), într-o familie creștină, Ieron a refuzat să participe la serviciul militar impus de autoritățile romane din acea vreme.
Citește și: Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?
Citeste si: A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani- kanald.ro
După ce i-a alungat pe recrutorii militari care încercau să-l forțeze să se alăture armatei, Ieron a fost arestat, împreună cu alți creștini din Melitina. Timp de mai multe zile, aceștia au fost supuși torturilor pentru a renunța la credința lor.
Mucenicii din Melitina au fost condamnați la moarte prin diverse metode de tortură, iar martiriul lor a fost o dovadă de neclintire în credință. În ciuda durerii și a suferinței extrem de mari, aceștia au rămas fermi în dragostea lor pentru Hristos.
Sfinții 33 de Mucenici din Melitina
Numele celor 33 de martiri sunt păstrate în tradiția Bisericii Ortodoxe, iar cultul lor a fost încurajat de-a lungul secolelor, fiind un simbol al jertfei și al curajului în fața persecuției. Acești sfinți sunt pomeniți împreună cu Ieron la 7 noiembrie, în ajunul marii sărbători a Arhanghelilor Mihail și Gavril.
Citește și: Mesaje de Sf. Mihail și Gavril 2024: La mulți ani!
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro
Printre cei 33 de mucenici se numără Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, și alții, fiecare dintre aceștia fiind un martor al dârzeniei în fața nenorocirilor și al iubirii necondiționate față de Dumnezeu.