Pe 8 iulie 2024, în Calendarul ortodox  sunt sărbătoriți Sfinții Epictet și Astion.

Calendarul ortodox 8 iulie 2024: Cine au fost Sfinții Epictet și Astion?

Pe 8 iulie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri atestați de izvoarele aghiografice din țara noastră. Ei au pătimit în anul 290, în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian (284-305), în cetatea Halmyris, o veche cetate creștină situată pe malurile Dunării, cunoscută în antichitate sub numele de "Almyra".

Sfântul Epictet

Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și a fost înzestrat cu darul vindecării orbilor, ologilor și celor demonizați. Înzestrat cu o credință profundă și o puternică dorință de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu, Epictet a devenit un stâlp al comunității creștine în care trăia.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Sfântul Astion

Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Viața sa s-a schimbat radical în urma întâlnirii cu preotul Epictet, care l-a convertit la creștinism. Împreună, cei doi au ajuns în cetatea Halmyris, unde au continuat să propovăduiască credința creștină. Astion s-a învrednicit și el de darul facerii de minuni, vindecând un îndrăcit și făcând sănătos un om ce căzuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.

Calendar ortodox iulie 2024

Calendar ortodox iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Martiriul celor doi sfinți

În acea perioadă, în Halmyris a sosit comandantul Latronianus. Acesta a aflat despre activitatea celor doi străini și influența lor asupra locuitorilor cetății, care renunțau la cinstirea zeilor păgâni. La porunca lui Latronianus, Epictet și Astion au fost arestați și întemnițați. Refuzând să-și dezvăluie originile și rudele, cei doi au declarat doar că sunt creștini.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Au fost supuși la numeroase chinuri, dar au rămas nevătămați. Văzând minunea, Latronianus a ordonat să nu li se dea hrană și apă timp de 30 de zile, însă și după această perioadă, Epictet și Astion au rămas în viață și nevătămați. În cele din urmă, Latronianus a poruncit să li se taie capetele, iar acest lucru s-a întâmplat pe 8 iulie, mai întâi lui Astion și apoi lui Epictet. Conform actului martiric, trupurile lor erau albe ca zăpada, iar cei ce se atingeau de ele primeau vindecare de orice boală.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

Descoperirea sfintelor moaște

După Edictul de la Milan din anul 313, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris, rămânând necunoscute pentru restul creștinilor până pe 15 august 2001. Echipa de arheologi condusă de Mihail Zahariade, cercetător științific principal la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din București, a descoperit moaștele sfinților. Zahariade a relatat despre descoperirea criptei martirice și inscripțiile în limba greacă ce confirmau actul martiric.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul organizatorilor Neversea dupa scandalul de la Saga Festival 2024: "Vrem să simțim toți asta". Ce au transmis după ce Nicki Minaj și-a anulat concertul- radioimpuls.ro

În prezent, moaștele Sfinților Epictet și Astion sunt păstrate în Mănăstirea Halmyris, iar în Catedrala arhiepiscopală din Constanța se află doar câteva părticele din sfintele lor moaște.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si