În ziua de vineri, pe data de 8 martie 2024, conform Calendarului ortodox, este celebrat Sfântul Teofilact, episcopul Nicomidiei

Pe 8 martie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Sfântul Apostol Ermis și pe Sfinții Mucenici Dion și Dometie.

Sfântul Teofilact este sărbătorit vineri, pe 8 martie 2024, în Calendarul ortodox

Sfântul Teofilact este sărbătorit vineri, pe 8 martie 2024.

El s-a convertit la viața monahală atunci când Tarasie a fost ales patriarhul Constantinopolului. Acesta din urmă l-a desemnat pe Sfântul Teofilact episcopul Nicomidiei.

sfantul teofilact

Sfântul Teofilact a îndurat umilințe pentru credința lui în Dumnezeu.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

După ce a murit Tarasie, cel care a venit la conducerea imperiului a fost iconoclastul Leon. Sfântul Teofilact i-a cerut împăratului să păstreze credința creștină pură, fără să schimbe ceva la cele sfinte. Atunci când a văzut că nu găsește înțelegere, i-a spus împăratului că va fi un moment când va cădea în necaz și nu va fi nimeni lângă el care să-l scape de cele rele.

Pentru că a îndrăznit să spună așa ceva, Sfântul Teofilact a fost exilat și a avut parte de 30 de ani de necazuri și umilințe. El a murit în mâna Domnului. 

Moaștele sale au fost duse în biserica zidită chiar de el în Nicomidia, pe timpul împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie, conform crestinortodox.ro

Rugăciunea pe care este bine să o spui pe 8 martie 2024

„Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Să cântăm Domnului, Ce­lui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.

Stând înaintea Scaunului Stă­pânului, purtătorule de Dum­nezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta.

Te-a uns pe tine, după vred­nicie, harul Duhului, preaferi­cite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca să dobândeşti cele cereşti, fericite, ai călcat în picioare toate cele pământeşti şi ai ur­mat lui Hristos Dumnezeu. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

rugaciune

Rostește rugăciunea puternică către Sfântul Teofilact pe 8 martie 2024.

[Sursa foto: Freepik]

Cum se spune corect „Bogdaproste” sau „Bodaproste”?

„Bogdaproste” sau „Bodaproste”? Se folosesc ambele variante în limbajul comun, însă care este varianta corectă?

Ei bine, din Dicționarul liturgic aflăm că forma „bodaproste” ar fi cea corectă. Cu toate acestea, formula „bogdaproste” a devenit mai populară. Orice variantă ar fi folosită de către creștin, este bine să se cunoască faptul că este folosită atunci când se primește un dar de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cuvântul „bogdaproste” provine din limba bulgară de la „bogu da prosti” care înseamnă „Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi”.

pomana alimente

Cum se spune corect „bogdaproste” sau „bodaproste” atunci când primim pomană?

[Sursa foto: playtech.ro]

Preoții sunt de părere că orice formă ar fi folosită dintre cele două, înțelesul este cel mai important. Preotul Andrei Atudori este de părere că acest cuvânt ne trimite cu gândul la iubirea lui Dumnezeu.

Preoții spun că sunt acceptate ambele forme ale cuvântului, „bogdaproste” sau „bodaproste”, potrivit doxologia.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si