Vineri, pe 9 februarie 2024, în  Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Mucenic Nichifor.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Mucenici Marcel (episcopul Siciliei), Pangratie (episcopul Tavromeniei și Filagriu), Părintelui Roman Cilicianul și Sfântului Mucenic Petru Damaschin.

Cine a fost Sfântul Mucenic Nichifor? Este sărbătorit pe data de 9 februarie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în secolul al III-lea. 

El era prieten cu preotul Sapriciu, dar cel rău le-a stricat acestora prietenia, băgând ură între ei. Cei doi nu mai voiau să se întâlnească, însă după ceva vreme Nichifor și-a trimis câteva cunoștințe la preotul creștin pentru a-i cere iertarea. Nu a primit iertarea, iar Nichifor a decis ca în cele din urmă să meargă de unul singur la preot și i-a căzut la picioare, cerându-i încă o dată iertarea. Nici de data aceasta nu a primit-o, iar Sf. Nichifor a plecat rușinat.

Citește și: Ce înseamnă când avem ”Harți” în Calendarul ortodox? Semnificația acestor zile

Pentru că nu l-a iertat pe Nichifor, Dumnezeu i-a luat preotului darul. Sapriciu nu a vrut să fie ucis.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Atunci când Sfântul Mucenic Nichifor a văzut că preotul a renunțat la Iisus Hristos, el a început să strige că este creștin și că crede foarte mult în Iisus Hristos „de care Sapriciu s-a lepădat”.

Acesta a cerut să îl taie pe el în locul preotului, dar călăii nu au avut curajul de a-l omorî fără voia ighemonului, iar toți se mirau că s-a oferit morții din pură inițiativă.

Astfel, Sf. Mucenic Nichifor a fost ucis, tăiat, pentru Iisus Hristos, în locul lui Sapriciu, conform crestinortodox.ro

sfantul mucenic nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor, sărbătorit pe 9 februarie 2024 în Calendarul ortodox, a trăit în secolul III.

[Sursa foto: Doxologia]

Curiozități despre Foca și Ilie-Pălie, sărbătorile care nu se regăsesc în Calendarul ortodox

În unele zone din România, cum ar fi Muntenia, Moldova și Transilvania, s-au păstrat anumite sărbători despre care nu multă lume știe. Ele nu sunt trecute în Calendarul ortodox și nici în scrierile bisericești.

Două sărbători „necunoscute” de oameni sunt Ilie-Pălie și Foca. În zilele în care sunt celebrate, oamenii nu lucrează deoarece le e frică să nu se abată bolile rele peste ei sau focul. 

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pseudo-sărbătoarea Ilie-Pălie se ține pe 21 iulie și la această dată se crede că toți care aleg să muncească sunt „păliți” în următoarea zi de necazuri și boli crunte.

lumanari

În zilele în care sunt celebrate pseudo-sărbătorile, oamenii nu lucrează deoarece le e frică să prindă boli rele sau sau să aibă parte de foc.

[Sursa foto: iStock]

Conform Doxologia, încă mai există creștini care țin aceste sărbători, deși ierarhii Bisericii Ortodoxe i-au sfătuit întotdeauna să se ferească de ele. Sfântul Sinod al Bisericii Române a votat pe 29 mai 1874 regulamentul împotriva sărbătorilor „de origine idolatră”. Printre punctele atinse în acest regulament promulgat pe 3 iulie 1874, sărbătorile de acest tip nu ar trebui serbate deoarece sunt „rămășițe din timpul idolatriei și nu aduc niciun folos sufletesc, ci numai pagube”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si