Pe 9 iulie 2024, în Calendarul ortodox  este sărbătorit Sfântul Pangratie. 

Calendarul ortodox 8 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Pangratie 

Sfântul Pangratie, născut în Antiohia, este una dintre figurile luminoase ale creștinismului timpuriu. Viața sa a fost marcată de întâlnirea cu Hristos, misiunea apostolică și martiriul său pentru credință.

Împreună cu părinții săi, Sfântul Pangratie a călătorit la Ierusalim, unde a avut privilegiul de a asculta cuvintele și de a vedea minunile Mântuitorului.

Această experiență profundă a plantat semințele credinței în inima sa tânără.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

După Înălțarea Domnului, Sfântul Pangratie a primit Sfântul Botez, fiind profund influențat de învățăturile și exemplul Apostolului Petru. În dorința sa de a se dedica complet lui Dumnezeu, a ales să trăiască o perioadă într-o peșteră, dedicându-se rugăciunii și meditației.

Mai târziu, Apostolul Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (cunoscută și ca Taormina), în Sicilia. Aici, Sfântul Pangratie a desfășurat o misiune extraordinară, reușind să dărâme idolii păgâni și să convertească mulți locuitori la creștinism.

Curajul și devotamentul său au transformat radical cetatea, aducând lumina credinței în viețile multora.

Calendar ortodox iulie 2024

Calendar ortodox iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Una dintre cele mai remarcabile minuni săvârșite de Sfântul Pangratie a avut loc când Acvilin, un comandant păgân, a decis să distrugă Tavromenía, auzind că întreaga cetate a devenit creștină. Sfântul Pangratie a ieșit în întâmpinarea armatei păgâne, purtând Sfânta Cruce și însoțit de clerul său. În momentul apropierii armatei, un întuneric dens a căzut peste soldați, care, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei.

Rugăciunile și credința lui Pangratie au salvat astfel cetatea de la distrugere.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, situația s-a schimbat dramatic. Montan, noul conducător păgân al Siciliei, l-a ucis pe Sfântul Pangratie, dorind să pună capăt influenței creștine în regiune. Moartea sa martirică a consolidat însă credința creștinilor, care au continuat să urmeze exemplul și învățăturile sale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si