Sâmbătă, pe data de 9 martie 2024, conform Calendarului ortodox, sunt celebrați Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

Pe 9 martie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe: Sfântul Mucenic Urpasian și Sfântul Cezarie.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătoriți pe 9 martie 2024 în Calendarul ortodox

Sfinții 40 de Mucenici au trăit în localitatea Sevastia, din Armenia, pe vremea împăratului Liciniu.

Acești mucenici erau soldați și au mărturisit că sunt creștini, ei refuzând mereu să jertfească idolilor. Este bine cunoscut faptul că pentru credința lor puternică în Hristos, cei 40 de mucenici au îndurat chinuri groaznice.

În noaptea de 8 spre 9 martie, în jurul anului 320, cei 40 de mucenici au scăpat de moarte și au primit cununile muceniciei.

sfintii 40 de mucenici

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia sunt celebrați pe data de 9 martie 2024 în Calendarul ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Câte pahare se beau pe 9 martie 2024: 40 sau 44? Iată ce spune tradiția

Unul dintre cei 40 de mucenici, Sfântul Candid, și-a arătat respectul față de Dumnezeu. Torționarul îl amenința cu deposedarea onorurilor militare, iar el i-a răspuns să nu ia doar pe acelea, ci și trupul său și al camarazilor lor pentru că „nicio onoare nu este mai înaltă decât aceea de a fi ai lui Hristos Iisus”.

Unul dintre mucenici a ieșit din lac și a renunțat astfel la credința în Hristos.

A fost dus să facă o baie caldă și așa a trecut la cele sfinte. În locul său a fost luat un alt soldat creștin. El a văzut cununile care se coborau peste capetele celor 39 de sfinți rămași și în acel moment a aruncat hainele și a intrat și el în apa înghețată.

În următoarea dimineață, cei care au încercat să le facă rău mucenicilor au mers să vadă în ce stadiu sunt victimele lor.

Ei bine, ei au fost surprinși să vadă că niciunul dintre cei 40 de mucenici nu muriseră peste noapte. De fapt, ei au trăit datorită puterii Sfântului Duh. Atunci, torționarii au înțeles că ar fi vorba, de fapt, despre farmece vrăjitorești, conform crestinortodox.ro

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Au fost scoși în viață din lacul înghețat, iar comandanții au dat porunca să le fie zdrobite picioarele cu ciocanele și așa toți martirii au murit. După această scenă oribilă, trupurile lor au fost puse într-o căruță și au fost duși într-un loc pentru a fi arși, iar apoi urmau să fie aruncați într-un lac. 

Un tânăr soldat a supraviețuit torturii, Meliton. El a fost și singurul care a trăit după toate cele întâmplate. Mama sa l-a luat în brațe și a mers să îl pună și pe el în car. Singura cale de salvare era să se lepede de credință. Nu s-a întâmplat așa, iar Meliton a murit pe drum, în brațele celei care l-a născut.

Cei 40 de Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

femeie care se roaga

Conform Calendarului ortodox, pe 9 martie 2024 sărbătorim Moșii de Iarnă, Moșii de Primăvară și pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Moșii de Mucenici 2024, ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară? 

Pe 9 martie 2024 sunt celebrați Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară 

În acest an, pe data de 9 martie, pe lângă sărbătoarea celor 40 de sfinți mucenici, se celebrează Moșii de Iarnă, dar și Moșii de Primăvară. În următoarea zi, pe 10 martie, are loc Duminica Înfricoșătoarei Judecăți denumită și Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui

În acest an, Moșii de Primăvară pică în aceeași zi cu Moșii de Iarnă, un lucru destul de rar întâlnit în Calendarul ortodox.

Moșii de Iarnă este momentul care marchează începutul sâmbetelor morților (n.r. sunt 7 sâmbete), care se vor încheia în Săptămâna Mare.

Prin sărbătoarea Moșilor de Iarnă, Biserica Ortodoxă, dar și creștinii de rând, pomenesc persoanele care au trecut în neființă. Sunt organizate Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii, conform condoleante.ro

persoana care se roaga

Pe 9 martie, când sărbătorim Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară, ne rugăm pentru sufletele celor trecuți în neființă.

[Sursa foto: Freepik]

Ce înseamnă „moși”? 

Acest cuvânt vine de la „strămoși” și se face referire la persoanele care au murit. Sărbătorile în care sunt pomeniți cei trecuți în neființă conțin acest cuvânt în alcătuirea numelui lor:

  • Moșii de Primăvară (de Măcinici)
  • Moșii de Vară (în sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
  • Moșii de Toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)
  • Moșii de Iarnă (în sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne)

În fiecare dintre aceste zile de sărbătoare, creștinii fac rugăciuni și se gândesc la semenii lor trecuți în neființă. Se fac parastase și se dau de pomană alimente pentru sufletele celor morți.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Creștinii duc la biserică colaci, sticle cu vin, colivă și un pomelnic în care se trec numele celor care au plecat dintre noi și lumânări, alături de acesta.

pomana

De Sâmbăta Morților, creștinii dau de pomană alimente pentru sufletele celor adormiți.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Calendar ortodox pentru martie 2024: Când începe Postul Paștelui? Lista sărbătorilor importante

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe data de 9 martie, de Sâmbăta Morților

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit !”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si