In articol:
- Viața Sfântului Nectarie
- Minunile și Canonizarea Sfântului Nectarie
- Moaștele Sfântului Nectarie
- Minunile Sfantului Nectarie
Pe 9 noiembrie, în Calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Nectarie Taumaturgul, un sfânt deosebit, cunoscut pentru viața sa de nevoință, harul vindecător și minunile săvârșite.
Viața Sfântului Nectarie
Sfântul Nectarie s-a născut pe 1 octombrie 1846, în orașul Silivria, situat în provincia Tracia din nordul Greciei, sub numele de Anastasie.
Sfântul Nectarie a suferit o boală grea — cancer — timp de un an și jumătate înainte de a adormi în Domnul pe 8 noiembrie 1920. Moartea sa, în ciuda suferinței trupești, nu a împiedicat minunile pe care le-a săvârșit și care continuă și astăzi să fie dovedite prin intermediul moaștelor sale.
Citește și: De ce se face coliva la morți: semnificație, istorie și simbolismul său în credința ortodoxă
Minunile și Canonizarea Sfântului Nectarie
În ciuda morții sale din cauza cancerului, Sfântul Nectarie a fost cunoscut de-a lungul vremii pentru puterea sa de a vindeca boala și de a săvârși minuni. Trupul său a rămas neputrezit după moarte, iar din mormântul său a izvorât mir, o dovadă a sfințeniei sale. În 1953, moastele sale au fost scoase din mormânt și așezate într-o biserică din Mănăstirea Sfânta Treime din Eghina, iar în 1961 a fost canonizat ca sfânt, ziua de 9 noiembrie fiind stabilită drept ziua sa de prăznuire.
Moaștele Sfântului Nectarie
Moaștele Sfântului Nectarie sunt foarte venerate și sunt păstrate în mai multe locații din întreaga lume, inclusiv în România. În țara noastră, creștinii pot veni să se închine la moaștele sfântului la:
- Mănăstirea Radu Vodă din București (unde se află particele din moaștele sale din 2002);
- Biserica "Sfântul Nectarie" din Iași, care deține o particică din moaștele sfântului din 2006;
- Paraclisul Mănăstirii "Maica Domnului- Bucuria neașteptată" din Mănăstirea rupestră Sinca Veche, județul Brașov, care a primit moaște de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos;
- Mănăstirea Putna, Schitul "Sfinții Ioan și Nectarie" din Brădetu, județul Argeș și multe altele, inclusiv biserici și spitale din diverse orașe din România, precum Galați, Sibiu și Suceava.
Citește și: Rugăciune către Sf. Nectarie: Aduce alinare sufletească și vindecare trupească
De asemenea, moaștele sale sunt păstrate și în afacerea României, în Mănăstirea Sfânta Treime din Eghina (Grecia), locul său de odihnă, și în Biserica Sfântul Nectarie din Charlotte, Carolina de Nord (SUA).
Minunile Sfantului Nectarie
Numeroase minuni sunt atribuite Sfântului Nectarie, multe dintre ele având loc după moartea sa. Un exemplu semnificativ de minune a fost înregistrat la Mănăstirea Sfânta Treime din Eghina, atunci când o vestă a sfântului a fost plasată pe patul unui paralitic, care s-a ridicat și a început să meargă. În România, un alt caz minunat a avut loc când o batrânică din Brașov a adus hainuțele nepotelului ei bolnav de cancer, iar acestea au fost miruite cu ulei de la candela de lângă moaștele Sfântului Nectarie. La spitalul Fundeni, medicii au constatat că tumoarea dispăruse complet, fără a fi nevoie de operație.
Citeste si: Anunț pentru gospodinele de la bloc! Obiceiul care va fi taxat de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro